Bättre sökresultat med mindre html-kod

Att sidor med mindre kod klarar sig bättre i sökresultaten är en gammal sanning. Men det är inte bara vikten i kilobyte som är avgörande för en sidas placering i sökmotorernas resultatsidor. Om två html-sidor på 10 kb där den ena består av 7 kb html-kod och 3 kb text och den andra har omvända förhållanden så kan du nog enkelt gissa vilken av dessa två som kommer att innehålla flest viktiga ord för sökningen.

Ekvationen är naturligtvis mycket mer komplicerad än så här, men en viktik tumregel om du siktar på att sökoptimera hela din sajt och inte bara din förstasida, är att använda så lite kod som det bara går på dina sidor.

CSS istället för tabeller

Det första man ska se över när man vill minska andelen kod i en sajtlayout är att göra sig av med alla sina tabeller. Det är inte lätt, och det kan vara smått plågsamt, men genom att arbeta med <div> och <span> istället för nästlade tabeller kan man ofta skala bort uppemot hälften av sin html-kod.

När du ändå håller på, så skalar du bort alla onödiga font-taggar ur din text. Du kan enkelt styra typsnitt, textsorlek och värg via css, och det utan att behöva använda specialla klasser. I princip klarar du dig med standard-taggar som P, H1, H2, H3 (ända ner till H6), UL, LI… Dessa kan dessutom enkelt få olika utseenden beroende på var i html-koden de används.

En positiv bieffekt av att använda standardtaggar för rubriker och brödtext är att du hjälper sökmotorerna att förstå vad som är viktigt på sidan. Och det är det som är hela syftet med att sökoptimera din sida. H1-texten är det element, som i kombination med title-taggen, gör absolut mest nytta vad gäller att förklara för sökmotorerna vad din sida verkligen handlar om. Och det kan du inte på något sätt göra genom att bara göra en viss text större, fetstilt och i en avvikande färg.

När du sedan på ett effektivt sätt har skalat bort en massa onödig kod från din sida har du ju bättre plats för mer och bättre skrivna texter. För brödtexten är minst lika viktig. Det är där du lyckas få in alla upptänkliga kombinationer av de huvudsakliga sökfraserna tillsammans med andra eftersökta ord.

Spara bandbredd och få bättre sökpositioner

Stora sajter med många besökare kan faktiskt lätt spara upp till 50% på sina bandbreddskostnader genom att implementera effektiv css-kod på sina sidor. Om du dessutom passar på att koda om sidorna till XHTML så ser du samtidigt till att sajten kommer att fortsätta att vara kompatibel med alla de nya webbläsare som nu dyker upp på Internet. Mobiltelefoner och fickdatorer börjar bli allt flitigare besökare på sajterna.