Bedragarsäsongen är här

Det är lustigt att alla tidningar, ungefär samtidigt har upptäckt att nätbedrägerierna ökar. De brukar göra det inför jul och explodera i ännu högre grad efter jul när det, varje år, finns färska offer att få tag på med nya, färska uppkopplingar och e-postadresser.

Jag har märkt det, och alla som följer min Jaiku-sida, eftersom jag fortfarande envisas med att publicera i stort sett alla nätbedrägerier som passerar min inkorg. Jag gör det i den engleskspråkiga delen av Lindqvist.com under rubriker som iScams, 419ers och lottery scams.

Och man kan lätt lockas att, med den vanes överseende, le åt dessa oftast väldigt taffliga försök att lura av giriga västerlänningar deras surt förvärvade slantar. Men om an följer kommentarerna på bloggen så ser man att det är väldigt många som faller för frestelsen att svara, och som övertalas att börja betala de påhittade avgifter, skatter och mutor som bedragarna hittar på allteftersom bedrägeriet fortgår.

Det är tidvis underhållande läsning, tidvis skrämmande.

Jag tycker att det är ett sundhetstecken att fler orkar anmäla nätbedrägerier till polisen. Ju fler anmälningar desto troligare är det att de någon gång orkar göra någonting mer än att flytta anmälningarna från lådan med inkomna till lådan för preskriberade. Brott som begås i ett land där bedragarna bara påstår sig finnas mot medborgare i ett annat land medan de sitter i ett tredje… Vilken polismyndighet orkar med sådan logistik?

Läs även andra bloggare som skriver om och .