Bildsöket är underskattat!

En bild säger mer än tusen ord. Det är en gammal sanning, och den gäller fortfarande. Bilder är väsentliga för ditt budskap, men när det kommer till sökmotoroptimering så är förhållandet ofta det omvända. Ord ger oftast tusen gånger mer söktrafik än en bild. Trösten för folk i bildbranschen är att det inte alltid är fallet. Visst krävs det text för att hitta saker i det vanliga webbsöket, men försök att hitta en bildlös sida i bildsöket.

Den blir allt vanligare att använda Googles bildsök för att hitta saker. Ja, saker. Det är mer spännande att söka efter en soffa i bildsöket än att använda vanliga webbsöket. Jämför själv:

Vilket tycker du är det sexigaste sättet att söka efter en snygg soffa? Dessutom är det väldigt spännande att byta Google-sajt och språk och söka på olika språk, för bildsöket är lika lokalt som webbsöket.

Det finns många fördelar med att sökmotoroptimera sina bilder. Potentialen är fantastisk i bildsöket som inte har samma restriktioner mot att visa fler träffar från samma sajt som det organiska söket. Bildsöket är också lättare att slå igenom i, eftersom såpass få sajtägare gör rätt i sin bildoptimering.

Frågan är då bara: Vad är rätt? Hur ska man sökmotoroptimera för bildsöket?

Grundreglerna för bildoptimering är enkla

  1. Använd läsliga filnamn (3-sits-soffa-ektorp.jpg är oändligt mycket bättre än DC2847484948.jpg)
  2. Skriv text! Texten runt bilden bär med sig information om vad bilden ska synas på. En bildtext betyder mycket. (Det som av någon obegriplig anledning kallas för Rubrik i WordPress-bildinställningar.)
  3. Övriga onpage-element är också viktiga. Bilden får en bättre placering i sökresultatet om den överenstämmer med sidans title-text, h1-rubrik och description-text.
  4. Bildens alt-text och title-text är viktiga ledtrådar till vad bilden föreställer. Tänk dig Google som en synskadad besökare. Även om du inte har en synskadad målgrupp (fotografer t.ex. har sällan det), så bör du göra allt för att en synskadad ska förstå vad dina bilder föreställer.

Men, Google tar även hänsyn till en massa andra signaler när de ska bygga relevans. En av dessa är länkad text på sidor som länkar till bilden ifråga. Rätt utnyttjat är detta en fantastisk möjlighet, men det kan också gå hur fel som helst. Jag har sett det gå fel åtskilliga gånger. Säg att jag länkar (till en oväntad sida) med Werner Töniste och sedan strax efter länkar Nikke Lindqvist till en bild och därefter länkar till Sökmotorexpert, så är chansen (alternativt risken) stor att bilden förknippas med samtliga tre ankartexter (SEO-lingo för den länkade texten).

Metainformation i bildfilerna

Det finns inga bevis för att Google än så länge tar hänsyn till metainformation som finns inbäddad i bildfiler. Men jag är övertygad om att de försöker. Det är dock inte så lätt ännu så länge eftersom bildprogrammen är mer än usla på att hantera andra tecken än ASCII. Till höger ett exempel på metainformationen i en av Bosse Kinnås bilder (som syns vid en sökning på hans namn, men troligen främst på grund av andra signaler på sidan där bilden används). Bosse har, för övrigt, liksom så många andra fotografer, en sajt som, förutom i bloggen, gör det så svårt som möjligt för Google att plocka upp hans bilder. Troligen är detta någonting som görs med flit, men det skär ändå i hjärtat för en sökmotoroptimerare.

För en fotograf är det ofta naturligt att spara på sina bilder. De ska skyddas eftersom de ju är fotografens levebröd. Men om jag hade den inställningen skulle ju aldrig den här bloggposten blivit skriven. Då hade jag skrivit en kort text om att det var viktigt att sökmotoroptimering sina bilder och sedan väntat på att någon hade anlitat mig innan jag berättade hur och varför. Som jag ser det finns det massor av mer att säga, eftersom alla sajter har olika förutsättningar och framför allt olika konkurrensförhållanden. Det jag skriver här är att jämställa med fotografens mindre, lågupplösta bild, som ändå inte kan användas kommersiellt. När jag ska anlita en fotograf vill jag se hens bilder, och att bildgoogla fotografens namn borde vara en naturlig process i urvalet.

Vanligt fel (särskilt i WordPress)

Ett vanligt fel som många bloggare gör, och särskilt då i WordPress, är att länka alla bilder till en annan sida som enbart presenterar bildfilen och som visserligen, på alla sätt är optimerad för att synas för just den bilden, men som samtidigt skapar en konkurrerande sida på sajten. De fyra olika länkvalen när du bäddar in en bild i en bloggpost är dessa:

  1. Anpassad URL – Ger dig möjligheten att länka bilden precis vart du vill.
  2. Mediafil – Länkar direkt till den aktuella bildfilen, nyttigt om du har en stor bild som visas i mindre format i bloggposten men vill länka till hela bilden i full storlek.
  3. Sida för bilaga – Länkar till en enskild bloggsida som enbart visar den aktuella bilden. Detta alternativ är tyvärr förvalt i WordPress vilket gör att många använder det slentrianmässigt.
  4. Inget – Bäddar in bilden helt utan att länka den någonstans.

Jag brukar oftast använda alternativ 2 (länka direkt till bilden) eller 4 (låta bli att länka bilder). Men olika bloggar har olika behov. Att slentrianmässigt länka alla bilder till en annan sida känns tyvärr, oftast, bara som att kasta bort en massa länkkraft på sin sida. Dessutom saknar ju slutsidan i den interna länkstrukturen, alla de signaler som det ursprungliga blogginlägget har, för vad bilden kan passa in på för sökningar. Tänk på att WordPress sparar ditt senaste val, så du kan behöva ändra den här inställningen om du väljer någon annan länkinställning för en särskild bild.