Bing vs Google (Sverigedemokraterna suger)

Behöver man bry sig om Bing-resultaten? Den frågan får jag rätt ofta och svarar att det är ett fakutm att Google är den alltigenom dominerande sökmotorn, att nästan ingen i Sverige går till Bing.se och söker, men att alltfler ändå ser Bing-resultat. Dels är det Bing-resultat som visas på Facebook (även om det är ganska få som faktiskt söker på det sättet där) och dels finns det en hel del Windows Phone-baserade mobiler där ute, där Bing är den förvalda söktjänsten. Det finns alltså anledning att faktiskt bry sig om Bing-resultaten också, och däför är det viktigt att förstå skillnaderna mellan Bing och Google.

Jag tänkte visa hur olika det faktiskt är, med en sökfras bestående av ett ganska vanligt huvudord (Sverigedemokraterna, som både Google och Bing känner igen som ett varumärke och ett vanligt sökbegrepp) och ett verb (suger, som dessutom är en vanlig felstavning på engelska): Sverigedemokraterna suger. Själva sökfrasen är så ovanlig att Google Keyword Tool inte rapporterar några som helst sökninar på den för tillfället, men själva konstruktionen är inte alls särskilt ovanlig.

Den är den typen av longtail-sökning som de flesta bloggare har erfarenhet av (för så gott som alla bloggare har berättelser om hur de får en massa sökningar på helt märkliga sökfraser bara för att de har två eller tre ord slumpmässigt placerade i en bloggpost). Den här typen av sökningar är intressanta av flera anledningar, men framför allt därför att det ofta går väldigt fort och väldigt lätt att få in en sida i Googles sökresultat, och för att denna typ av sökningar, när de sker kring kommersiella begrepp, ofta konverterar väldigt bra.

Det första som slår mig när jag jämför en Google-sökning med en Bing-sökning på sökfrasen är att det inte finns en enda URL som förekommer i bägge sökresultaten, trots att samma domäner förekommer i sökresultaten några gånger. I skärmdumpen nedan har jag sparat dagens resultat eftersom de lär komma att ändras efter att jag har publicerat det här inlägget. De enskilda skärmdumparna finns här (Google) och här (Bing).

Sverigedemokraterna suger - Google vs Bing

Det som förvånar mig mest är inte att båda sökmotorerna vias YouTube-klipp överst i resultaten. Tonläget i kommentarerna kring videoklipp som har med Sverigedemokraterna att göra på YouTube är minst sagt högt och medför att de flesta klipp som handlar om Sverigedemokraterna får kommentarer med orden i sökfrasen. Av båda klippen som listas av Google vill det ena placera sig på sökfrasen och det andra har taggats med både sverigedemokraterna och suger.

Det är däremot förvånande att Bing inte listar det videoklipp som har rubriken (och därmed länktexten och title-texten) Sverigedemokraterna suger i resultatet, utan två helt andra resultat, där det ena (Moderaterna och Sverigedemokraterna) faktiskt enbart innehåller ordet suger i länkad text på sidan.

Även Habbo.se har sökträffar i båda sökmotorerna. Dock inte samma sida. Google har hittat fram till sidan för gruppen som heter Sverigedemokraterna suger, medan Bing har hittat två medlemmar som har gått med i gruppen och indexerat dessa enbart beroende på den länkade texten på dessa medlemmars sidor. För Google är den interna länken en länk likaväl som en länk från en annan sajt är det, de följer länken, indexerar sidan, och bygger en värdering på vilken av sidorna på en sajt som ska listas i sökresultatet utifrån värdet på de länkande sidorna. Bing verkar vara glada bara av att ha hittat texten, och värderar istället sidan som länken finns på fråmst utifrån hur många inkommande länkar det finns från andra sajter.

Ytterligare en sajt, motstandsrorelsen.se, listas dubbelt i Bing-resultaten. Dels med en undersida som har den föga vältaliga kommentaren ”SD suger!!!!” i kommentarerna, och dels förstasidan som listar just den kommentaren bland de senaste kommentarerna.

Skillnaden i hur Google och Bing värderar title-text och intern länktext är uppenbar, inte bara i YouTube- och Habbo.se-träffarna, utan i så gott som samtliga av de listade sökresultaten. Här är en sammanställning av on-page-element som title-text, h-kodad rubriktext, löptext och länkad text på alla de 20 sökresultaten.

[table id=1 /]

Tilläggas kan, att Bing, i väldigt få fall hade lyckats hitta lyckats ranka några som helst sidor som hade båda nyckelorden i direkt anslutning till varandra (utom som länkar till Habbo-gruppen som Bing inte indexerat), medan Google per automatik listar sidor där sökresultaten står så nära varandra som möjligt på sidan. Man får ett helt annat resultat från såväl Bing som Google om man skriver sökfrasen inom citationstecken, som ”sverigedemokraterna suger”. Men då ska vi komma ihåg att det är väldigt få som söker på det sättet.

Jag är ganska säker på att den här bloggposten, väldigt snabbt kommer att ta positioner på sökfrasen i Google, och att den så smångingom, efter några veckor eller någon månad kommer att placera sig även i Bing. Den kommer då att vara den enda sidan i resultaten som faktiskt vill synas på sökfrasen. För ingen av de övriga (möjligen med undantag av Facebook-gruppen som listas av Google uttrycker ens tillstymelsen till att vara genomarbetat för bästa synlighet).

Till sist. Även om den valda exempelsökningen sverigedemokraterna suger är ovanlig så har gjorts såpass många gånger att den faktiskt finns med i Googles sökresultat, även om man måste skriva rätt mycket av den för att få fram den som sökförslag:

Syftet med den här bloggposten är därför två. Dels att reda ut hur olika Bing och Google hanterar sökresultat på en ovanlig sökfras, dels att kanske locka ytterligare några att faktiskt, i Google, göra sökningen efter sverigedemokraterna suger, för att se om vi kan få den att visas lite snabbare i Googles sökförslag.

Tack till @ndrsn @cykelgaraget @Okkido @emilisberg @anderseriksson @rstvideo @AndersIvar för hjälp med skärmdump från Bing. Men mest till Anders Eriksson som var snabbast.