Bloggposter populära i SEO-syfte

Såhär mitt i sommarhetsen/ sommarstiltjen (välj det som passar dig) är det extra roligt att se att säljarna från Jajja håller igång i bästa stil. Markus Jalmerot som är en av Sveriges bästa inom SEO blev uppringd av en säljare som (med all rätt) tyckte att hans sajt Lokaler.nu borde optimera mot sökfrasen [lediga lokaler].

Markus är en lurig fisk som lät säljaren prata på om hur det skulle gå till och fick sig följande till livs:

Markus: Hur gör ni det då för att få oss på förstasidan för detta begrepp?

Jajja säljaren: Först hittar vi vilka ord som är viktiga för er..  Sedan har vi en massa bloggar som kan skriva om er. Ett jättestort nätverk av bloggar kan man kalla det som kan ge länkar till er. Dem hittar på artiklar som ser verkliga ut.

Markus: Jaha du. Va gulligt. Är det så bra då och räcker det?

Jajja säljaren: Du betalar inget förrän Lokaler.nu är på förstasidan av google för ‘lediga lokaler’. Så det är ingen risk för dig.

Finemang alltså. Bloggar och bloggvärlden har alltid varit ett utmärkt sätt att skaffa länkar, även om metoden att ha ett jättestort nätverk av bloggar kanske inte är det mest förtroendefulla i längden. Det har ju tidigare visat sig hur dumt det är att enbart förlita sig på en typ av teknik när man ska höja söktrafiken för sina kunder.

Kontentan av det hela blev helt enkelt att Markus ändrade title-texten på förstasidan av Lokaler.nu och av egen kraft (och säkert med hjälp av texter som den här) alldeles av egen kraft kommer att hoppa upp till förstasidan på Google. Detta är sann bloggkraft, så som bloggarna fungerar på riktigt!

Även andra har förstått bloggarnas värde. Magnus Bråth är känd både för tjänsten Tanka fritt och för att tänka fritt och kreativt i sökmotorsammanhang. På Sökmotorkonsult.se presenterar han nu en tjänst där sajter kan få gratis artiklar skrivna inom sina områden mot att dessa artiklar innehåller ett par tre utgående länkar i texten. Betalningen sker alltså i form av att vissa relevanta nyckelord i texten är länkade till sajter som Sökmotorkonsult vill höja i sökresultaten. Det är smart, men jag skulle som företag känna mig rätt tveksam till att acceptera länkar som jag inte själv har valt till andra sajter i material som ska föreställa vara mitt eget.

Men vad tusan. Jag funderar nästan på att testa det själv på ett par av mina sajter. Vore roligt att få lite nytt fräscht material skrivet om bolån till Bolåneguiden.se, om sommardieter och GI till Glykemiskt-index.info eller om billån till sajten Billaneguiden.se som jag inte orkat komma igång med ännu.

Bägge metoderna ovan är bra. De fungerar. Vi håller på med dem allihop som är i branschen. Vi skriver texter och tänker på att länka relevanta ord åt rätt håll. Vi håller inte bara en utan flera bloggar flytande. Men det gäller fortfarande aldrig stoppa alla ägg i samma korg. Först ska man göra hemläxan på webbplatsen. Sedan kan man börja leta efter kreativa sätt att hitta inkommande länkar.

Nu är jag bara väldigt nyfiken på vem som kan hjälpa mig att kartlägga Jajjas ”jättestora nätverk av bloggar”…