Bush inte längre ett "Miserable Failure"

Under mer än två år har Vita Husets sida om George W Bush, till stor glädje för många, legat etta när man har sökt på Google efter de två orden [miserable failure]. Så icke längre. Anledningen var att hundra tusentals webbsidor länkade till sidan med de två orden i länktexten. Men så icke längre. Härom dagen satte Google stopp för denna typ av länkkampanjer, som har gått under termen Google-bomber

Anledningen till förändringen är, enligt Google, en ändring av den interna algoritmen som avgör vilken sida som ska placeras högst vid en sökning.

Jag är hyfsat säker på att ändringen består i två enkla regler, som samtidigt gör det en smula svårare för sökmotorspammarna:

  1. texten måste faktiskt nämnas på sidan som ska placera sig i sökresultaten

    (textsträngen [miserable failure] nämns ingenstans på whitehouse.gov)
  2. sajten som sidan finns på bör ha interna länkar som innehåller termen som söks

Om jag har rätt, så har Google tagit ett stort kliv framåt i kampen mot sökmotorspammare (som ofta försöker placera ett mycket stort antal länkar in till en sida via automatiska medel). Samtidigt är detta ett stort framsteg för den typ av sökmotoroptimering som jag själv förespråkar, d.v.s. att de viktigaste sökorden för en sida måste vara prominenta på sidan själv, och att sajten som sidan ligger på bör ägna sig åt en naturlig och textbaserad länkstruktur med de viktiga sökorden som länkad text.

Läs mer om Googles algoritmiska förändring på Searchengineland.com

Läs också:

googlewebmastercentral.blogspot.com/

www.mattcutts.com/blog/algorithm-to-reduce-googlebomb-impact/