Bygg ditt eget släktträd

Agaton tipsade igår om Geni.com, en sajt där man bygger sitt släktträd på ett väldigt visuellt och genialiskt enkelt sätt. Det sabbade halva arbetsdagen för mig. Och efter att ha bjudit in min mamma så fylldes släktträdet raskt på med en väldig massa släktingar (min mormor hade 11 syskon) ända bak till min mormors mormors mormor som hette Sara Magdalena Arnberg som föddes 1761 och levde till 1838. Helt fantastiskt!

Här under är ett uttrag av släktträdet som det ser ut efter bara en dags påfyllning, och då har ändå inte mina släktingar på min pappas sida kommit igång riktigt ännu.

Det finns vissa problem med släktträd av den här typen. De visar sig raskt när man lägger till ett barn till någon och programmet genast antar att fadern och modern var gifta. Enda sambo-alternativet är att ange att föräldrarna är skilda. Men det spelar ju egentligen inte sådär jättestor roll. Släktträd är biologiska i första hand. De sociala förhållandena är helt klart sekundära. Men det blir ändå smått krångligt att beskriva sådana familjeförhållanden som att en syskonskara har samma pappa men två olika mammor som dessutom var systrar med varandra – en realitet som på något sätt ska plottas in i det här släktträdet…

Hur som helst kan jag varmt rekommendera Geni.com, och samtidigt framföra en varning för att sätta igång en dag då det finns annat att göra. Sajten är i sanning beroendeframkallande! Allteftersom man fyller på med sina närmaste släktingar, kan man dessutom ange deras e-postadresser och bjuda in dem till släktträdet. Det gör att trädet växer och fylls på dynamiskt, medan man själv kanske håller på med en helt annan gren.

Nu väntar jag bara ivrigt på att mina farbröder, min faster och min moster ska komma in och fylla på med sin information också. Fyll på du med, kanske är vi släkt?