Coca-Cola hoppar INTE av pantsystemet

I min mataffär hänger sedan några veckor ett stort anslag bredvid pantmaskinerna som talar om panten upphör på PET-flaskor från Coca-Cola company den 1 juli. Min första reaktion är att om Coca-Cola hoppar av pantsystmet så kommer jag nog försöka se till att den här familjen hoppar av Coca-Cola.

Pantsystemet är en bra grej! Det är miljövänligt, det är ett effektivt sätt att se till att hålla gator och parker renare, och det är (eller var i alla fall) en fantastisk inkomstkälla för en hel massa klasskassor och klubbkassor.

Jag har försökt hitta någon typ av officiell kommunikation om varför i all världen Coca-Cola inte vill vara med i pantsystemet längre, men har bara hittat någon sorts kommuniké från Svensk Bryggarföreningen (på en sida som bara verkar vara uppe ibland).

Det är inte bara de karaktäristiska Coca-Cola-flaskorna som berörs heller, utan alla de gamla Coca-Cola companys drycker på 1,5-litersflaska. Fanta, Sprite, Tab Xtra och Coca-Colas bleka ersättning för julmust blir lika pantlösa.

Uppdatering och rättelse:

Hela den här texten bygger på en missuppfattning. Informationsaffishen från Sveriges Bryggerier skriver att panten upphör på en viss sorts flaskor från Coca-Cola Drycker. Det stämmer. Men det står ingenting om att dessa flaskor inte längre säljs, och att de nya (sladdrigare) flaskorna tar över med 2 kronors pant. Tänk om man hade skrivit det? Då skulle jag sluppit ett mentalt gallstensanfall och Coca-Cola och Sveriges Bryggerier hade sluppit en arg, kritisk artikel. För då hade jag förstått från början.

Om inte fler reagerar som jag, och bestämmer sig för att därmed hoppa över Coca-Cola-produkterna i affären, så tror jag att detta är spiken i kistan för hela det svenska pantsystemet. För vad blir effekten? Jo, Coca-Cola, Fanta och Sprite blir på detta sätt 4 kronor billigare i affären (fyra kronor som man lånar ut till pantsystemet) och det kommer de inte vara sena att utnyttja i sin butiksmarknadsföring. Det i sin tur kommer att innebära att konkurrenterna antingen måste svara med prissänkningar eller överväga att själva slopa panten på sina flaskor.

Alternativet vore förstås trevligare. Att de andra bryggerierna börjar propagera ivrigare för pantsystemet, och med argument kring miljövänlighet gör pantsystemet ännu populärare. Om de gör det på rätt sätt blir det ju en miljövänlig handling att välja deras produkter istället för Coca-colas. Det gör jag gärna. Här kommer det bli mer hallonsoda, Zingo och om jag lyckas hitta den, Cuba Cola, i fortsättningen!