Dags att kolla in noframes-taggarna

Oetiska SEO-företag har alltid utnyttjat noframes-taggar, och det finns mycket som pekar på att Google nu har börjat titta efter lite extra noga efter vad som händer i den html-kod som finns mellan dessa taggar.

I Sverige har den senaste jakten på länkfarmar och dörrsidor lett till att noframes-taggen utnyttjas allt mer. Det senaste tricket är att inte bara länka till länkfarmar i denna, för den vanlige besökaren, osynliga delen av en sajt. Numera lägger mindre nogräknade företag som sysslar med sökmotoroptimering även in länkar till andra sajter (och sig själva) direkt i noframes-koden. Trixigt nog görs detta i två steg. Förstasidans noframes-kod innehåller bara interna länkar, men en eller flera av dessa interna sidor innehåller i sin tur ny noframes-kod. Dessa sidor kan man dock bara nå om man först har stängt av javascript i sin webbläsare.

Den som vill se ett exempel på hur det går till kan exempelvis söka efter detta hos Google: Sökmotorpositionering av altus

Effekten blir bättre om du först stänger av Javascript i din webbläsare, då kan du nämligen komma in på sidorna som du hittar också. I annat fall dirigeras du automatiskt om till en sida där länkarna saknas.

Ett av tecknen på att Google nu har börjat ändra hur de hanterar noframes-koden är några rader av Matt Cutts i hans blogg:

“I see what you’re doing in your <noframes> tag, buddy! Straighten up and fly right!”

Ett annat tecken på att Google kanske har nedvärderat noframes-taggarna en smula är att man, om man vid en sökning på Google, hittar en sajt där de sökta orden bara finns i noframes-taggen, så visar Google inte sidan i sin cachelagrade version av sidan. Istället ser man en textrad som säger

Dessa termer syns endast i länkar som pekar på denna sida: [din sökterm]

Detta bevisar att texten indexeras, men att Google behandlar den annorlunda än all annan text på sajten. Jag börjar så smått misstänka en utveckling där orden som syns i noframes-taggen visserligen indexeras, men där länkarna har föga eller ingen betydelse.

Det skulle innebära ett stort genombrott i Googles kamp mot sökmotorspammarna.