Dags att sluta ge bort annonser gratis DN?

Jag sitter er med dagens DN bredvid mig på bordet. En fladdrig och tunn pamflett, inte alls lik den tjocka lunta som brukar landa ovanpå labrodoren på dörrmattan varje morgon vid tre-halvfyratiden. Jag tittar på i tidningen och tänker att den nog faktiskt inte kunde bli tunnare om annonserna ska få plats och att om det fanns fler annonser så skulle DN bli tvugna att fylla på med en liten gnutta mer redaktionellt material. Och det betalar jag för?

På DN.se läser jag Johannes Åmans signerade ledare där han skriver att tidningsföretagen inte längre har råd att ge bort sitt material, utan måste börja ta bätre betalt. Tyvärr är det inte bara utfyllnad, utan ytterligare ett tecken på att DN är på väg huvudstupa in i den nya, avgränsade och instängda webben.

Bredvid ledaren ser jag en annons för Tele2 (born to be cheap). På andra sidor är den dominerande annonsen köpt av ett av de ledande företagen för billiga bläckpatroner…  Ser ni mönstret? Det är billigt, ja nästintill gratis som gäller. Och någonting säger mig att de här företagen faktiskt heller inte har betalat mycket för sina annonser. (Tips till alla de sajter som inte märker av den vikande konjunkturen. DN verkar ha billiga annonsplatser över…)

Ledaren är ett upprop till andra tidningshus att välja samma instängda väg, och börja ta betalt för sina nätupplagor. Det står förstås tidningarna helt fritt att välja den vägen. Det kan till och med bli intressant att se dem försöka. Tyvärr tror jag och en hel del andra av de nätentusiaster som Johannes Åman refererar till att det kommer att innebära den slutgiltiga spiken i kistan för de stora och en gång så stolta tidningarna.

Jag har på sistone knarkat så mycket sökreferensstatistik att siffrorna kletat sig fast på näthinnan. Men jag är otroligt intresserad av hur mycket (eller är det lite) trafik DN har på äldre material varje månad. Hur mycket det än är så är jag helt övertygad om att man skulle kunna öka den siffran rejält. Jag är fortfarande säker på att DN och de flesta andra tidningarna i Sverige bara får en bråkdel av sin potensiella sökmotortrafik.

Niclas Strandh skriver bra om den nya väg som tidningshusen ser ut att välja. Det är samma väg som skivbolagen, filmbolagen och kabeltevebolagen valde. Vi vet vilka problem det gav dem. För mig är det obegripligt att över huvud taget överväga att följa dem nerför upphovsrättsstupan.

Andra som skrivit repliker på DNs ledare är Bloggtidningen som enkelt och lättfattligt så att till och med en chefredaktör på DN förstår det, förklarar hur webben är uppbyggd av länkar, Badlands Hyena som ironiserar kring blixtkriget mot generation gratis och bloggen Medelklass som underförstått berättar för DN vad marknadskrafternas yttersta konsekvens blir.

Jag väntar ivrigt på att se vad Joakim Jardenberg kommer att skriva för replik kring detta. För en replik lär det bli. Det känns nästan som om hela ledaren är adresserad direkt till honom och Mindpark. Någon som faktiskt vet vad han pratar om är Fredrik Strömberg, som för debatten vidare på ett bra sätt.

Uppdatering 2009-07-22: Jocke väljer att avstå från att kommentera, förutom i kommentarsflödet till i sin Google Reader. Han hänvisar istället till Mikael Zackrissons text på VA.se. Det gör han rätt i. Den är otroligt läsvärd. Läs den!