Dags att sluta stirra på enskilda sökfraser

Vi går mot ett läge där all organisk söktrafik kommer att dölja sig bakom krypterad trafik. Det gör att sökfrasen (not provided) snart tar över fullständigt i statistiken. Och på bloggarna haglar tipsen om hur man ändå ska få ut dessa data. Många bra, andra mindre bra, en del komplett irrelevanta.

Det är alls ingen överraskning att vi förr eller senare skulle komma att befinna oss i ett läge där vi inte längre kan se exakt vilken sökfras som enskilda besökare kommer in med till en sajt.

Vi har alla anat att det skulle hända förr eller senare. Det senaste halvårets månadsmöten med kunder har till stor del handat om hur mycket av trafiken som är ospårbar och därför är jag rätt glad över att vi nu är i ett läge där vi helt kan sluta titta på detta. För det är, egentligen, inte så vansinnigt intressant.

Det verkligt intressanta datat finns ändå. Det hittar vi genom att titta på vilka sidor som har fått organisk (alltså obetald) söktrafik och hur de besökare som så smångingom konverterar till kunder pga sitt besök. Här har Analytics förbättrats något alldeles otroligt på sistone. Möjligheten att förstå hur första interaktionen synkar med sista interaktionen, och vad som hände där emellan har ökat betydligt på sistone. Frågan är nu bara om vi är mogna för att ta till oss den informationen eller om vi hellre vill använda Google Analytics som en besöksräknare á la gamla StatCounter anno tidigt 00-tal?

Jodå, jag har hört invändningarna: ”Men sökfraserna då? Hur ska vi mäta effekten av sökmotoroptimeringering om vi inte kan spåra dem?”  (Bara det att de flesta säger sökorden, trots att sökfraser består av två ord eller fler.) Jo, det är tråkigt att vi inte omedelbart kan plocka ut dem ur datat. Det håller jag med om. Det har varit nyttigt att kunna se exakt vilka sökfraser som har en hög bounce rate och en låg konvertering. Det har varit väldigt bra att kunna avskilja söktrafik som har saknat konverteringspotential från sökfraser med tydliga köpsignaler. Det har varit fantasiskt att kunna skikta söktrafiken i varumärkestrafik och olika kategorier av sökfraser. Men faktum är att vi fortfarande kan göra detta. Det är bara det att vi nu måste börja anstränga oss lite mer. Vi måste jobba smartare.

För sajter utan konverterande element, eller där konverteringen uteslutande består i att skyffla trafik eller att få många sidvisningar är problemet väldigt litet. För sajter där det är viktigt att förså hur besökarna beter sig för att öka konverteringen är problemet helt klart större, men alls inte olösligt.

Jag kommer att återkomma med olika handfasta tips för hur man kan använda Google Analytics tillsammans med Google Webmaster Tools. Framför allt kommer det ju helt nya lösningar till detta med den nya Universal-spårningen, som ger helt nya möjligheter att faktiskt följa enskilda besökares väg från ett tillfälligt besök till en återkommande kund. Men dessutom skulle jag säga att jag tror att vi kommer att få se ytterligare nya versioner av Google Analytics framöver, med hårdare kopplingar mot såväl Webmaster Tools-data som Adwords-data.

Dessutom har jag en ständigt gnagande känsla av att vi går mot en betalversion av Analytics, en version som befinner sig någonstans mitt emellan den nuvarande, löjligt överprissatta, Google Analytics Premium och den fria versionen.

Däremot är jag osäker på hur Google, rent integritetsmässigt skulle lösa problemet med att man med Universal, i praktiken kan följa en unik användare utifrån vilken sökfras denna använde, och därmed faktiskt, få ut personliga data. Men å andra sidan. NSA har väl redan det datat ändå…