Dags för låttexter och musikvideos

Nu när alla i familjen har var sin iPod, när CD-spelaren har varit trasig i mer än ett år och ingen egentligen har saknat den, så har vi nog kanske köpt vår sista CD-skiva. Skönt på sätt och vis. Överdrivet också eftersom det nog fortfarande kommer att hända att vi köper sådan musik som är toksvår att få tag på över webben. Däremot kommer den snabbt att flyttas in i våra respektive iTunes-bibliotek och föras över till våra iPods.

Men. Det man saknar i en värld utan CD-skivor är sångtexterna. Jag har alltid gillat sångtexterna och även om de var hart när omöjliga att läsa i CD-fodralen så fanns de i alla fall där. Det är faktiskt en stor miss av iTunes Music Store och andra av dagens musikaffärer att de inte presenterar musik och text samtidigt. Man vill höra låten och läsa texten samtidigt. Precis som man gjorde när man hängde i skivaffärerna förr i tiden.

Så det var vad jag tänkte försöka ordna som ett litet sidoprojekt här på lindqvist.com/text-musik.

Jag kommer naturligtvis aldrig att kunna ha en komplett katalog – inte heller något som ens påminner om en komplett katalog – men jag kan komma att ha rätt roligt när jag lägger upp nya och gamla låtar och deras texter i en salig röra.

Skivbolagen gör det faktiskt för en gångs skull lite lättare för oss. De släpper alltid texterna till nya skivor flera veckor innan skivan kommer ut i handeln. De gör det ungefär samtidigt som de pushar ut pressbilder och ringsignaler. Det är helt enkelt ett led i marknadsföringsprocessen. Dedan, några dagar innan skivan releasas, råkar man se till att alla låtarna läcks ut och läggs upp på YouTube. Allt för att skapa den berömda buzzen. Jag gillar det. För mig innebär det att jag igår hade mer än 200 personer som var inne och lyssnade på låtar från Demi Lovatos skiva Don’t Forget – ett album som släpps först idag. Rätt trist pop tycker jag. Idol-pop på något sätt – men roligt med så mycket trafik andra dagen materialet finns där… Tydligen var det främst låten Two Worlds Collide som lockade.

Tanken med Text & Musik-projektet är annar främst att ha kul och testa idén för placering på en annan marknad. Jag har ingen aning om hur affiliate-länkarna till ITMS, CDON, eller andra downloads- och skivbutiker kommer att fungera. Det får framtiden utvisa, men under tiden tänkte jag ha kul och försöka sprida lite bra musik som jag gillar mitt i den kommerciella gröten som jag vet att folk söker efter.

Naturligtvis finns det liknande projekt redan, där den mycket populära bloggen Text.nu är ett exempel. Men jag tror att det finns utrymme för fler. För detta är faktiskt, i grunden, något av ett nöjesprojekt och ett experiment.