Dan.se i SEO-battle med Svd.se

Dan.se har under året visat sig vara en av sveriges starkaste domäner när det kommer till att placera sig högt i sökresultaten på vanliga sökfraser. Vi som lägger märke till sånt har förundrats och imponerats en smula. Dan Nilsson är en frispråkig bloggare och när han skriver om ett företag placeras hans bloggposter alltid högt på det företagsnamnet. I förrgår skrev han om Lociloci med rubriken ”LociLoci gör en fuling” och hans bloggpost seglade raskt upp bland toppresultaten för sökningar på det företagsamnet. Ingen var särskilt förvånad.

Men idag blev det spännande! Svd.se har nämligen, för bara ett par timmar sedan, använt precis samma rubrik som Dan (”Lociloci gör en fuling”) på en artikel i ämnet och faktiskt även (kors i taket) länkat till Dans bloggpost.

Detta är ett sånt där tillfälle som inte kan gå mig förbi. Nu kan man mäta dessa två supersajter mot varandra.

Kombattanterna

Svd.se har den distinkta fördelen av att ha  en gammal domän med massor av innehåll, massor av inkommande länkar och massor av det som vi som håller på med sökmotoroptimering brukar referera till som trust (och som kanske kan översättas med tillit, förtroende och auktorietet). Svd har vidare fördelen av större spridning vilket gör att fler länkar till dem (och att vissa bloggare kommer att länka till dem bara på grund av deras Twingly-koppling).

Dan.se har fördelen av att vara en rapp blogg, som var två dagar snabbare med artikeln, och därmed var först på plan med rubriken. Bloggen har en stor fanclub som nästan uteslutande har egna bloggar och som ofta och gärna länkar till den.

Bättre SEO-text hos Svd

Om man ska återkoppla till min förra bloggpost så brukar Dan vara bättre än genomsnittsjournalisten på att skriva för Google men den här gången verkar han ha tonat ner den viljan. Om man tittar på texten, med min genomgång av seo-anpassat skrivande i minnet så ser man att SVD-artikeln tar många poäng på Dans text.

Dan har gjort underlåtenhetssynden att syfta till rubriken i första stycket, och därvid missa att nämna LociLoci i det inledande stycket. Faktum är att Dans text bara nämner ordet LociLoci fem gånger.

  1. En gång i title-texten
  2. En gång i rubriken (som är en h2-rubrik, h1-rubriken har Dan valt att satsa på texten e-handel istället vilket i och för sig i längden kan visa sig vara ett klokt val)
  3. En gång i brödtexten (och som sagt en smula för sent för min smak)
  4. En gång i alt-texten till bilden samt
  5. En gång i en h3-rubrik ovanför kommentarerna på sidan.
  6. En gång i sidans title-text

Svd å sin sida nämner LociLoci hela tio gånger (plus, en smula tillfälligt, en gång i Mest Lästa-länkblocket till höger om artikeltexten):

  1. En gång i title-texten (tillsammans med orden IT och Svd.se, föredömligt nog placerade sist)
  2. En gång i den s.k. breadcrumb texten (som visar var i navigationssystemet man är)
  3. En gång i rubriken (föredömligt kodad som en h1-rubrik)
  4. Två gånger i ingresstexten!
  5. En gång i första meningen i den egentliga brödtexten
  6. En gång först i andra stycket
  7. En gång sist i tredje stycket
  8. En gång i femte stycket
  9. En gång till längre ner i texten

Däremot har man missat att lägga ordet som alt-text till den mycket deskriptiva bilden. (Extra konstigt eftersom bilden faktiskt innehåller text.)

Sett så här långt så leder Svd.se på poäng mot Dan.se. Den journalistiska texten skulle faktiskt lika gärna ha skrivits enbart i syfte att synas i sökmotorerna.

Men, Dan.se behöver inte kasta in handduken ännu. Dels har han den stora fördelen av att bloggare och sin egen publicist (som säkert kommer att läsa den här texten och kan därmed göra små förändringar i den). Dels visar Dan.se alla kommentarer till texten i klartext på samma sida som artikeln vilket gör att han kan få hjälp i form av att vi alla kan hjälpa honom genom att tillföra text på sidan. Det är alls inte konstigt om en och annan kommentar till bloggposten innehåller ordet LociLoci… Svd.se däremot gömmer merparten av sina kommentarer bakom en ajax-funktion som gör att bara de tre senaste visas på sidan. De blir därför inte lika hjälpta av att läsarna tillför text på sidan.

Så vem vinner?

Innan jag gjorde den här genomgången för mig själv så var jag beredd att satsa en slant på att Dan.se så smångingom kommer att vinna över Svd.se på sökningar på sökfrasen lociloci. Just nu är jag inte lika säker. Rent textuellt gör Svd.se nämligen ett mycket bättre jobb. Det kan bli ett tajt lopp och det är alldeles för tidigt att utläsa någonting av dagens resultat. Först om en månad tror jag att resultaten på rubriken som sökfras börjar stabilisera sig, och det är då någon gång som det blir än mer spännande att se hur sökresultatet ser ut för ordet LociLoci.

Så här ser det ut för mig just nu när jag söker på [LociLoci gör en fuling]:

Googles nyhetsresultat gör att Svd.se får tre länkar på sökfrasen (hör ni det alla ACAP-anhängare). Strax under kommer Dan.se med två sökträffar, därefter tassar knuff upp vilket i sig visar att Dan.se har fått många länkar allaredan.

Och så här ser sökresultatet ut när jag söker enbart efter ordet LociLoci:

LociLoci har alltså ännu inte fullständigt bränt sina skepp i Google-resultaten. Vi ser fortfarande fyra fördelaktiga sökträffar ovanför scrollplats. Om en månad gör jag nästa omgång testsökningar. Det ska bli spännande att jämföra med dagens.