Den mobila webben

Jag har ägnat väldigt mycket tid åt den mobila webben i veckan. Dels i form av möjligheten att ladda ner eller skicka drinkrecept via MMS från Cocktailguiden.com, dels i form av att försöka utarbeta en sund metodik för hur man visar sajter som Cocktailguiden.com i ett bra mobilt format.

Utrustad med min P990 och Opera Mini har jag jagat runt olika typer av sajter i jakt på vettiga sätt att flytta in webben i mobilerna. För det börjar bli ett format att ta på allvar nu, även om surfandet i mobiler är väldigt olikt surfandet i vanliga webbläsare.

Mobilsurfaren vet vad hon eller han är ute efter. De senaste nyheterna, ett telefonnummer, en adress, en referens, den senaste börskursen, en teaterföreställning i Karlstad, ett drinkrecept eller för den del ingredienserna till en maträtt… De långa texterna och blogginläggen hämtas i mobilens inbyggda RSS-läsare. Blogginläggen, spelandet och det allmänna slösurfandet får vänta tills man befinner sig framför en bildskärm istället.

Jag har också sökt en hel del via Googles mobilsök för att försöka förstå skillnaden i sökresultaten. De är faktiskt, inte särskilt stora ännu så länge tycker jag.

Men visst finns det skillnader. Särskilt när man har laddat ner Google App till mobilen och väljer att begränsa sina sökningar till mobila sajter. Men ännu så länge finns det, av fullt förståeliga skäl, alltför få mobila sajter att välja mellan. Åtminstone, och en smula förvånande, här i Sverige.

Jag vet inte om det är vår svenska besatthet vid design som ännu en gång lägger hinder ivägen för webbutvecklingen. Det går inte att flytta flash-sajter och inframade sajter till den mobila webben. Det går heller inte att tillämpa samma menysystem på webben. Särskilt inte i mobila webbläsare som, liksom Opera Mini delar upp långa sidor i flera (s.k. paging).

Istället måste man, som mobil webbutvecklare, noga tänka över vilka krav en mobilsurfare kan ha på ens sajt, använda tydliga och lättillgängliga sökfunktioner, skära ner en smula på bilder som bara är dekorativa och framför allt skära bort onödigt långa klickströmmar ur navigationen. Ingen mobilsurfare orkar med att passera en mellansida med många bilder i jakten på sin snabba koll efter de där senaste nyheterna, det borttappade telefonnumret, den glömda adressen, eller den där viktiga ingrediensen som man står där i affären har och glömt till julens Kajsa Warg-skinka…

Det ska bli spännande att se när det första uppdraget som gäller sökmotoroptimering av en mobil sajt dyker upp.