Desinformation på DN.se om riksdagen.se?

Det är sommarvikarietider på DN.se och det märks. När de stort slår upp en artikel om att riksdagen.se har utsatts för dataintrång med 30 000 anrop och i samma artikel blandar två budskap där det enligt det ena står att sajten har utsatts för intrång för att få ut hemlig information och i det andra står att ingen hemlig information finns på sajten, då förstår jag faktiskt ingenting.

Först skriver man följande:

I fredags började riksdagens servrar få ta emot förfrågningar om att lämna ut information. Detta fortsatte under helgen. På måndagsmorgonen var trafiken så intensiv att IT-avdelningen larmades.

Intressant. Det enda jag kan tolka det där som är att riksdagen.se hade duktigt med trafik i måndags. Inte alls konstigt med tanke på hur många som har länkat dit under de senaste dagarna. Jag står nog själv för åtminstone ett hundratal av dessa förfrågningar mot sajten. Kul att de har trafik!

Jag läser vidare:

Då hade det gjorts 30.000 försök att hämta ut information.

Efter det har tekniker arbetat med systemet och riksdagens IT-avdelning har under tisdagen haft problemet under kontroll.

Det finns risk att känslig information har kommit ut.

– Vi hanterar ingen hemlig information i systemen. Det finns möjligen information som kan vara känslig, som adressuppgifter och personnummer på riksdagsledamöter, säger Lars Grundström.

Såg ni. DN skriver att ”det finns risk att känslig information har kommit ut”. I nästa stycke står det tydligt att det inte finns någon hemlig information i systemen. Bara offentliga uppgifter, sådana som ska vara offentliga och som har varit väldigt efterfrågade de senaste dagarna eftersom många har velat kontakta ”sina” riksdagsledamöter angågende FRA-lagen.

I morse på Riksbron var det många som beklagade att riksdagens kontaktsidor hade gått ner just som de behövdes som allra bäst. Nästan alla hade försökt få ut e-postadresser under gårdagen eller natten utan att lyckas, och det var mer än en som tyckte att det verkade som en lite väl läglig tidpunkt för dessa sidor att försvinna från sajten… nästan lika läglig som datumen 22 december för den första omröstningen och 17-18 juni när vi alla borde tänka semester och fotbolls-EM istället för att debattera övervakning.

Snacka om ickenyhet. Kan detta vara början till den desinformationskampanj som – hur utfallet än blir – kommer att drabba bloggarna i eftersvallet av morgondagens votering.

För kom ihåg. Debatten är på intet sätt över efter imorgon. Det är egentligen då den börjar.