Det urbota läget för Google-bomben

Jag vill verkligen inte anklagas för inskränkthet, och jag har med fascination sett hur Google nyfiket testar vad som är på gång med det ivriga länkandet med orden urbota inskränkthet till mp.se. Vi blir fler och fler som testar om det fortfarande går att Google-bomba en sida med en helt irrelevant sökfras och få den att placera sig väl. Läs mer om upprinnelsen till projektet här och här.

Testet inleddes 2013-02-12, eller ett par dagar tidigare, då mp.se som är sidan som bombas med frasen fick sina första länkar. Här kan du läsa om hur projektet framskrider. Målsidans placering i sökresultatet, antal indexerade sidor, en uppskattning av antalet länkande sidor. Det finns något här att lära sig för alla. Längre ner på sidan, under tabellen, lägger jag till mina anteckningar för datum med exceptionella förändringar. Där finns också ett formulär för att rapportera in sidor som du har länkat ifrån. Det är inget krav, men det vore kul med lite koll.

[table id=2 /]

 

2012-02-15 – Målsidan har för första gången placerat sig.  Jag tror fortfarande inte på att Google-bomben fungerar, oavsett att den tillfälligt är uppe på förstasidan. Det ska bli spännande att se hur fort den vänder.

2012-02-16 – Sent igår kväll rapporterades 1200 länkar in anonymt. En av dessa länkande sidor syns idag på tiondeplatsen i resultatet utan citattecken. Det har höjts röster för att testet redan bevisar att Google-bomben fungerar. Jag vill se snittet över tre månader.

2012-02-17 Idag vid lunchtid är mp.se tillbaka på tiondeplatsen, oavsett om man söker med eller utan citattecken. Resultaten i övrigt på förstasidan är de förväntade, förutom att några spammade forum då och då tittar upp på förstasidan. mp.se och träffen från den här sajten är de enda som inte har frasen i title-texten. Framåt kvällen har målsajten sjunkit till plats 12 respektive 11 och har därmed lämnat förstasidan.

2012-02-18 Målsajten har sjunkit till 12e plats oavsett om man söker med citattecken eller utan från Google.se och har något sämre placeringar om gränssnittsspråket är engelska. Mitt blogginlägg där jag hängde på Google-bombningen är den enda träffen på topp 10 som inte har sökfrasen i title och h1. Åtskilliga av de superspammiga sidorna som länkar till mp.se syns nu på sidan ett och två i sökresultatet. Vid sökningar på engelska från google.com eller google.co.uk placerar sig målsajten först på tredjesidan.

På kvällen har det ryktats att en mp.se har stigit till toppen för en del som söker och den här bilden postades på Facebook:



Jag kan dock inte upprepa det resultatet hur jag än försöker.  Efter att ha nollställt Safari några gånger och sökt från nytt IP så lyckades jag också få fram resultatet ovan. Bara utan citattecken, med ligger sajten fortfarande 12a. Och jag har bloggat om nyheten.

2013-02-19 – Förutom att jag har fått äta väldigt mycket ”humble pie” idag så råkade jag (faktiskt helt av misstag, och i ren upphetsning, igår kväll placera en egen sida över mp.se i sökresultatet. I efterhand uppdaterade jag description-texten, och Google fångade upp förändringen på 10 minuter ungefär. Idag placerar sig frasen på andra plats såväl med som utan citattecken. På Google.com och Google.co.uk rankar mp.se fortfarande etta på sökfrasen.

 

2013-02-21 – Idag har även Petter Hedmans bloggpost gått om mp.se, åtminstone på frasen utskriven med citationstecken. Så det här med fungerar, måste ju tas med en allt större nypa salt. Att det fungerar kortsiktigt är helt utom tvivel, men hur länge kommer sajten att få ligga kvar där? Jag har också fått reda på att det beställdes över 30 000 länkar till mp.se i helgen. De skitlänkarna ser man fortfarande inte så mycket av i sökresultatet.

2013-02-24 – Någon gång under kvällen gick mp.se om min bloggpost vid en sökning på sökfrasen med citattecken.

2013-02-27 – Idag har mp.se legat etta under större delen av dagen. En intressant observation är att gester.se plötsligt har gått upp på andra på sökfrasen utan citattecken. Det är extra intressant eftersom det inte ser ut som att domänen har några som helst länkar med ankartexten.

2013-02-28 – Det konstiga med resultatet idag är att Gester.se har gått om mig på båda sökfaserna, länkas det dit också?

2013-03-01 – Google är definitivt trasigt. Nu har mp.se fått mini-sitelinks när man söker efter målfrasen.

2013-03-02 – Igår kunde inte Magnus Bråth hålla sig längre, utan skrev en oportunistisk bloggpost som inte deltar i testet, utan bara vill ta plats i sökresultatet.

 2013-03-14 – Igår sjönk mp.se ner på andra plats på sökningar efter målfrasen utan citattecken och idag har den, hela dagen, legat tvåa både på den exakta sökningen (med citattecken) och på frasen. Till helgen förväntas en stor Panda-uppdatering och någon gång inom de närmaste månaderna en större länkuppdatering. Vi får se hur länge mp.se orkar ligga kvar på förstasidan.

De urbota länkarna