Dokumentären har fått ett namn: Du är googlad

 Väntan är över. Igår bloggade Johan Ripås om att Dokument Inifrån-dokumentären äntligen har fått ett namn, och inte bara det. Den har även fått ett sändningsdatum.

Sätt en stor ring i almanackan runt 22 mars. Klockan 20.00 sitter jag på plats framför svt2 och ser på Du är googlad.

Jag ser verkligen fram emot att se hela dokumentären, där bland annat Brit Stakston, Sonja Catani, Mathias Klang, Peter Barron och ytterligare ett par, som är hemliga ännu så länge.

Under tiden, i Johan Ripås sökresultat

Det städningsprojekt som jag gör åt Johan i programmet liknar inte andra projekt. Dels var det mycket mer bråttom än vad jag någonsin skulle gå med på i normala projekt, dels var det nödvändigt att göra projektet officiellt i god tid. I vanliga fall brukar man ju vara allt annat än öppen med ett Google-städningsprojekt. Men i det här fallet var det alltså bråttom, och då har det definitivt sina fördelar att vara öppen. Men, förstås, även sina nackdelar.

Nackdelarna är, just nu, rätt uppenbara. Johan Ripås kaninkokare blev ju väldigt tidigt uppmärksamma på vad som var på gång och har satt igång en veritabel länkfest till de sidor som Johan allra helst vill bli av med från förstasidan. Jag har också en distinkt känsla av att en och annan som har ett horn i sidan till mig också har tagit tillfället i akt att försöka få mig att förlora ansiktet. Det är nu ingen fara. Mitt ansikte sitter på plats, och prestige är bara ett ord.

Det plötsliga länkandet ledde till att Aftonbladet-bloggen som brukade ligga tvåa under Wikipedia-sidan har åkt upp till förstaplatsen (även om den studsar upp och ner), och att en artikel från Fria Tidningar också har kommit tillbaka till förstasidan. De har det dock jobbigt, kaninkokarna, eftersom de inte törs agera i öppenhet, utan enbart länkar från väldigt obskyra sajter, och aldrig öppet och under eget namn.

Johan själv har flyttat till Kenya, där han har fullt upp med att inrätta sig som Svt-korrespondent. Det har visserligen inte stoppat honom från att blogga vidare. Tvärtom faktiskt. På Johans textblogg dyker det upp nya bloggposter titt som tätt och bildbloggen fylls med kort från Afrika. Han fyller webben med verklig närvaro kring sitt namn. Han twittrar och plussar och under tiden dyker det upp nya sidor och blogginlägg utifrån, från verkliga människor, med en verklig egen närvaro på webben, som ger stöttning till projektet. Att det betyder mer i längden och ger bättre effekt än länkar från orelaterade sajter vet vi från tidigare projekt.

I ett normalt projekt skulle det ha tagit ett par månader att komma till den punkt som vi var på för en månad sedan, men så småningom hade vi nått dit. Men det här är inget normalt projekt. Det är inte alla som har Alex Schulman emot sig i sökresultaten, om man säger så…

Med det sagt. Det gör verkligen ingenting om ni bloggar om projektet. Det kan Johan behöva. För det är ett ämne som bara blir mer aktuellt för varje dag. Inte Johans sökresultat, men dokumentären och det faktum att allt fler har problem med sina sökresultat, och att de troligen inte skulle ha haft de problemen om de bara hade varit lite mer öppna med sin närvaro på webben redan från början.

Se även duargooglad.se