DuPont och Albihns – med teflon på hjärnan

Uppdatering. Nu har även drf (Mr. Teflonminne himself), med domänen teflonminne.se och den populära bloggen drf.teflonminne.se fått motta C&D-brev från Albihns som företräder DuPont, det stora multinationella företag som äger varumärket Teflon. Han verkar inte direkt inställd på att lägga buken i vädret, utan viftar glatt saken åt sidan och kommer säkert att ha glömt alltihop redan nästa vecka.

Se även Researcher, som har flera kloka tankar i frågan.

2008-01-13 – Varumärkesjurister är det värsta jag vet efter upphovsrättsorganisationer. Särskilt när de klampar ut och hotar privatpersoner. Och varumärkesjurister som inte begriper de processer som är inblandade när ett varumärke inkorporeras i allmänspråket är de allra värsta. Att de inte begriper hur den privata webben och särskilt då bloggvärlden fungerar, är däremot närmst roande. Det går aldrig att vinna folkets sympati när stora företag klampar in och tror sig kräva tillbaka domännamn som de inte har rätt till.

Bloggvärlden reagerar just nu på att Stefan Svensson, som sedan fem år driver en privat webbplats på domänen teflonminne.org har fått stämningshot från den multinationella jätten DuPont, som äger varumärket Teflon. Historien berättas i Aftonbladet, och sprider sig nu ut över det svenska bloggsamhället. Jag tror inte att Stefans sajt någonsin har fått sådan uppmärksamhet som nu. Namnet Teflonminne används också av en annan svensk bloggare som använder samma namn på sin mycket uppskattade blogg, och som även äger och driver domänen teflonminne.se. Blir han nästa man till rakning när de har gjort sitt med Stefan Svensson?

(Tydligen inte, förstår jag när jag läser Researcher, som skriver initierat om detta.)

Varumärkesinnehavare må tycka illa om att deras varumärken tar sig in i allmänspråket, och de gör ofta sitt bästa för att kämpa emot det de kallar en urvattning av varumärket. Men det har de ingenting för. Vi säger googla, fast Google inte gillar det, vi pratar om masonit och plywood som om de vore material istället för varumärken. En Walkman blev snabbt synonymt med en bärbar bandspelare och idag är iPod för de flesta synonymt med MP3-spelare. I stora delar av världen har varumärket Durex blivit synonymt med kondomer. I engelskspråkiga länder kan man fotfarande använda hoover som ett ord för att dammsuga… När orden passar in i språket så börjar de användas.

Sedan är svenskan ju ett underbart språk när det gäller att göra nya ordammansättningar. När ett varumärke har letat sig in i allmänspråket, som teflon helt uppenbart har i senskan, så kan vi raskt bilda nya sammasättningar med det. Ordet teflonminne som för mig har innebörden av ett minne där ingenting fastnar, är bara en möjlig sammansättning med ordet teflon. Teflonförhållande tycker jag också är rätt kul. Just denna egenskap hos svenska måste vara ett elände för varumärkesjuristerna. En svensk sammansättning av två eller flera ord bildar ju faktiskt, i vårt språk ett helt nytt ord, och ordböckerna är fulla av dem. Vi kan utan att blinka bilda ord som kylskåpsreparatörsväsketillverkare, även om vi gärna undviker det, eftersom de blir lite otympliga att använda. Men sammansättningar med två led har vi inga som helst problem med.

I reaktionerna mot DuPonts agerande har jag sett nybildningen teflonhjärnor och förutom teflonförhållande kan jag gärna bidra med de nya orden teflonskallar, teflonbarn och teflondiet. Teflonbarn har en lite tragisk prägel, medan teflondiet ger associationer till GI-dieten jag själv håller på med, där jag smäller i mig fett och proteiner och går ner i vikt. Om vi startar nya bloggar på domäner med dessa ord så kan vi hålla DuPonts jurister sysselsatta i åratal! Teflonjurister är kanske en typ av riktigt hala advokater förresten.

Men intressantast med hela historien är att dessa jättarnas kamp mot davidarna sällan fungerar. De har råd att skrämmas med jurister och stämningsansökningar, och i de allra flesta fall lägger den lilla människan ner, böjer sig inför övermakten och hotet om dyra rättegångskostnader. Oftast helt i onödan, eftersom juristerna faktiskt inte alltid har torrt på fötterna. Jag själv har blivit hotad av företaget Merchant & Gould eftersom jag skriver om spam och har gjort t-shirts med ordet spam på. Många minns när Västtrafik försökte skrämmas med Erik Ljungberg som hade startat sajten Vasttragik.se för att få en arena att kritisera deras attityd mot rörelsehindrade. När Microsoft startade sin satsning Forza Motorsport så försökte de komma åt det svenska, sedan länge upparbetade forumet på forza-motorsport.se… Vad gäller Google har vi ju även exemplet om hur Jocke Jardenberg provocerade såväl Google som Vägverket genom att köpa nya skyltar till bilden. Och när ändå Jocke Jardenberg är på tapeten kan vi ju nämna Mindark som har stämt MindPark i en namnstrid där samma advokatbyrå har hjälpt båda företagen att registrera samma namn.

Ständigt dessa varumärkesjurister.

Om advokaterna på Albihns läser detta eller om varumärkesjuristerna på DuPont får se en översättning av texten, så vill jag bara hälsa er att även om ni lyckas hota Stefan Svensson så till den milda grad att han stänger sajten, så har ni förlorat. Teflon har då bara en negativ klang i svenskan.

Och till Stefan Svensson vill jag bara säga att du inte ska ge upp. De har faktiskt inte särskilt mycket att komma med.

När vi förresten är inne på området DuPont och Teflon så kan jag inte låta bli att länka till följande legendariska artikel om miljövidrigheten i ämnet teflon: DuPont’s Teflon Cover-up.