E-mind köper Dinabutiker.se

En kommentar igår väckte min nyfikenhet om vad Kalmar-bolaget E-mind, som har tonat ner SEO-verksamheten och numera koncentrerar sig på att utveckla och sälja färdiga sökmotoranpassade e-handelslösningar där sökmotoroptimeringen är inbyggd redan från början. Det gör de rätt i, för e-butikmarknaden är verkligen full av dåligt genomtänkta och ibland rent ut sagt dåliga lösningar.

Uppdatering. Sedan den här bloggposten skrevs har E-mind bytt ägare och inriktitning. Jag vet ingenting alls om vad som händer där i dessa dagar.

I botten ligger den populära Open Source-lösningen OS Commerce, modifierad och anpassad efter svenska behov, och med ett stort urval av färdiga betalningslösningar.

Dinabutiker.se tillkommer som en bra reklamplats för de e-handelslösningar som använder E-minds lösningar, till viss del som en visuell annonsplats, men framför allt som en bra, relevant katalog, som blir ett bra bidrag i form av djuplänkar in i butikerna.

Små e-butiker hör till de företag som bäst kan dra fördel av att vara så synliga som möjligt i sökmotorerna. Stor synlighet i sökmotorerna är den ojämförligt billigaste trafikdrivande åtgärden en liten e-butik kan satsa på. För en liten butik som ofta drivs som enmansbolag eller till och med som extraknäck vid sidan av en annan anställning, är det dessutom den enda marknadsföringskanal som är möjlig rent ekonomiskt.

Detta har detta gjort små e-butiker till tacksamma måltavlor för SEO-säljare som pumpar e-handlarna fulla med löften om resultat från extern sökmotoroptimering. Tråkigt nog är det oftast inte möjligt att åstadkomma någonting mer än att få butikens förstasida att synas på en begränsad uppsättning sökord med extern SEO. Dessutom ger sökningar på enskilda produktnamn betydligt mer trafik från sökmotorerna. Om en webbshop innehåller 2000 produkter är det ju dumt att bara optimera sin förstasida för ett fåtal generiska termer.

E-handlarna skulle oftast tjäna betydligt bättre på att byta e-handelssystem, till ett som är sökmotorvänligt. Men att byta e-handelssystem är ofta en oöverstiglig uppgift för den enskilda handlaren, eftersom varukatalogen och i värsta fall även hela kundregistret ligger inlåst i ett låst externt system och inte går att komma åt.

E-mind utvecklar kontinuerligt verktyg för att lyfta in data från andra e-handelssystem till sin OS Commerce-lösning. I värsta fall genom att helt enkelt spindla hela den tidigare webbutiken. Denna konvertering ingår i startavgiften hos E-mind, men kräver fortfarande en hel del handpåläggning av butiksägaren.

Det är aldrig smärtfritt att byta e-handelssystem, men det är alltid värt den tid och de pengar det kostar, om man på köpet kan få varje enskilt sida och produkt i sin webbshop att synas i sökmotorerna.

Detta är den första i en serie artiklar om e-handelssystem sedda ur ett SEO-perspektiv. Det kommer flera artiklar i ämnet, och genomgångar av några av de olika system som finns på marknaden och deras fördelar respektive begränsningar ur sökmotorperspektiv.