Efterord, till Gyro, om Ledarna-kampanjen

Igår blev jag Mannen som stjälpte mångmiljonkampanjen med hela den svenska reklamankdammen.

Jag har flera gånger trott att jag har skrivit det sista om kampanjen världensbästaCV från Ledarna. Men det tillkommer hela tiden fler pusselbitar till frågan om hur mitt och åtminstone 69 andras namn hamnade på de olyckliga stortavlorna och annonspelarna.

Det finns en intressant anonym kommentar under artikeln i Resumé, som säger att det inte var min RO-anmälan som var det som ledde till de starka reaktionerna, utan att det var sättet jag ”rivit upp himmel och helvete” på. Om det är sant, så är krishantering någonting som svenska byråer och reklamköpare bör studera närmare. Det hade varit så lätt att kontakta mig direkt, redan i söndags, och förklara läget på riktigt, istället för att först mörka för både mig och för Ledarna.

Gyro erkänner vidare, på sin sajt (som nu begåvats med ett kommentarsfält) att våra namn fanns med högst medvetet i kampanjen, men de kan fortfarande inte förstå att det är oss de ska be om ursäkt, och inte främst (och enbart) Ledarna. Så här skriver de:

Det som började som en oskyldig flört med några av landets fantastiska bloggare har nu spårat ur och förstört en i övrigt mycket bra kampanj. En kampanj där 30 personer jobbat i över sex månader och där vi som handlat fel agerat i god tro och i hopp om att charma och ge. Inte förstöra och ta.

Jag är ledsen att skadan anses vara större än den positiva respons vi fått. Jag är ledsen att fantastiska Britny jobbat alla dessa timmar förgäves. Jag är ledsen att mina anställda slitit med en grym kampanj som nu fått en bitter smak. Och jag vill framförallt be om ursäkt till Per och Ledarna.

Det här är en intressant vändning och särskilt satt i relation till en kommentar som en av kreatörerna skrev i en kommentar till en av de tidigare artiklarna på Resumé.se.

1) Mats / Mats har aldrig ens tänkt tanken att använda bloggares namn. Vi vet ens vilka ni är. Inte heller har Ledarna funderat i dessa banor. Varför skulle vi det. Vår enda idé har varit att alla i Sverige skulle kunna se en film om sin karriär. Hade ivi velat dra nytta av dessa namn hade vi dragit upp dessa i betydligt större grad och haft en copy som lytt mycket annorlunda.

2) varför någon har gjort detta på byrån är en lika stor gåta för mig som för övriga som undrar. Det enda jag vet är att alla namn korrlästes. Vartenda av dem. Tyvärr av personer som inte kände till era namn och visste att ni var kända på sociala medier.

När du VDn för Gyro berättar hur det ligger till så framgår det alltså klart att man från byråns håll (och möjligen utan vetskap av en av kreatörerna) hade med våra namn högst medvetet, för att ”flörta” med oss. Det ödesdigra misstaget bestod förstås i att man varken tillfrågade oss eller ens informerade oss. Någon ursäkt kan vi inte vänta oss, och våra namn har alls inte ”utnyttjats”.

Men vad gjorde de då där? 

Från Gyros håll vill man också framhålla att Ledarna inte är en kommersiell aktör och att reglerna om namnpublicering därför inte skulle vara tillämpliga. Om det finns det två saker att fråga sig:

  1. Finns det verkligen inget bakomliggande syfte med kampanjen i form av att Ledarna ska få fler medlemmar, som ska betala medlemsavgifter? Har man använt åtta miljoner kronor kronor enbart i en varumärkesbyggande kampanj som så lätt kan raseras när någon tittar ut genom ett tunnelbanefönster och ser tre namn som inte används av fler än oss som bär dem?
  2. Om de inte skulle vara tillämpliga för att Ledarna inte är en kommersiell aktör, är det inte i själva verket så mycket värre att använda namnen i en kampanj som kopplar ihop dem med en intresseorganisation? Jag har tidigare försökt väcka frågan om hur Gyro skulle känna för att vara de som har öppnat dörrarna för att andra intresseorganisationer skulle kunna göra samma sak? Vad händer den dagen Sverigedemokraterna listar alla med icke-svenska namn i Rosengård på en affisch eller när Livets ord listar alla Uppsalas ”fantastiska bloggare” som inte delar deras trosuppfattning på stortavlor i stan?

Jag tycker inte att det verkar som VDn på Gyro har någon skam i kroppen. Det ger en fortsatt dålig eftersmak av någonting riktigt unket.

Uppdatatering: Nu ringde Claës af Buren upp mig (och även Christian Rudolf) och förklarade samt bad om ursäkt å sina och byråns vägnar. Ursäkten är mottagen och accepterad och det innebär att vi kan gå in i helgen och i nästa vecka, några erfarenheter och nya lärdomar rikare.