Eniro stämmer Hitta – vem är störst på telefonnummersökning?

Eniro brukar jämt och samt presentera sig som den största söktjänsten i Sverige. Det är de inte. Google är större, men det låtsas de inte om. När nu Hitta.se går ut och marknadsför sig som ”Hur vill du att 2,2 miljoner svenskar skall hitta.se ditt företag?” så surar Eniro till ordentligt och drar Hitta inför Marknadsdomstolen.

Eniro vill ha igenom ett vitesföreläggande om 500000 kronor där Hitta.se förbjuds att framställa sig som större än Eniro i sin marknadsföring. Jag har inte kunnat hitta stämningsansökan på Marknadsdomstolens webbplats ännu, men enligt Dagens Media finns följande formulering i ansökan:

”Konkurrensen mellan Eniro.se och Hitta.se har under 2007 varit mycket hård. Den som har möjlighet att framställa sig som största nummerupplysnings- och katalogtjänsten har en väsentlig fördel gentemot konkurrenterna”

Allra mest intressant skulle det ju vara om Eniro skulle behöva redovisa diverifierad besökstatistik för att driva i bevis att de har fler besökare på telefonnummersökningar än vad Hitta.se har. Sådan statistik har de aldrig visat upp. Den enda statistik Eniro har visat är sammanlagda besökare på webbsök, privatpersoner, Gula Sidorna, Köp & sälj och shopping. Det vore väldigt spännande att få se sökningar på privatpersoner och företag utbrutet från de övriga tjänsterna. Hitta.se erbjuder som alla vet enbart telefonkatalogsökningar, och gör det på ett enklare sätt som oftast fungerar bättre och framför allt inte är lika nerklottrat med reklam som Eniro är.

Jag ser verkligen fram emot denna process! Den kan komma att klargöra en hel massa saker.