Enordssökningar ovanligare än man tror

Jag brukar envist upprepa ett stycke statistik som Sesam.se presenterade någon gång i våras: att sökningar på Sesam.se i snitt innehöll 2,3 ord. Jag har tjatat om detta eftersom Sesam.se nästan bara har svenska användare, och för att det har stött min egen tes om att folk är mer precisa när de söker än att de söker efter [flygbiljetter] när de ska ut och flyga, utan lägger till sin destination, flygbolaget eller någon annan avgränsare.

Idag hittade jag, via Mindpark och ClickZ ännu bättre statistik, framtagen av Amsterdambaserade OneStat som visar att så få som 15 % av sökningarna görs på ett enstaka ord, och att det är absolut vanligast (31 % av sökningarna) att söka på två ord. Så här fördelar sig statistiken:

Jag märker detta mycket tydligt i statistiken för de sajter där jag mäter all sökmotortrafik på detaljnivå. Sökningar som innehåller två eller tre ord är totalt dominerande. Denna undersökning visar att det är viktigt för sajtägare att inte bara spåra sökord som används för sökningar från sökmotorer och internt på sajten. Det är otroligt mycket viktigare att spåra sökfraser, även om de är svårare att få en överblick över (folk skriver ju så olika).

Sedan vill man ju som sajtägare gärna ligga först, eller i alla fall bra till, på enordsökningarna också. Men det är mer en fråga om självbekräftelse tror jag.

Instances with five (6.5 percent); six (2.7 percent); seven (1.1 percent); eight (0.5 percent); nine (0.2 percent); and 10 (0.1 percent) words are used in fewer searches.