Enorm skillnad på att delta i, och att utnyttja den sociala webben

Foto: Ingmar Norin

Ledarnas printspam eller om man så vill magplask i den sociala webben under helgen är bara ytterligare bevis för att man, hur girig man än är, bör undvika att försöka utnyttja kraften i sociala medier om man inte först har gjort seriösa försök att delta.

Uppdatering: På onsdagen vid lunch, stängde Ledarna ner hela kampanjen, inklusive webbtjänsten. Läs mer om det här och  på Resumé.se och i Dagens Media.

Detta bevisas om och om igen och ändå finns det hela tiden nya företag som är beredda att offra site eget goda rykte bara för att ta chansen att rida på andras sociala färdigheter.

Det är inte första gången det händer, och det gör mig lika förbaskad varje gång. Ett annat sätt att bara utnyttja webben är när SEO-företag som köper upp tusentals domäner bara för att fylla dem med ren dynga enbart i syfte att ge länkar till deras intet ont anade och alltför ovetande kunder. Ytterligare ett är att, som Searchminds, sälja en tjänst som går ut på att de registrerar kunderna i ett knappt hundratal webbsociala tjänster och sedan börjar spamma bloggportaler och konsumentsajter utifrån dessa konton.

I fallet med Ledarnas kampanj, har man velat förankra sig i den sociala webben och utnyttja den spridning man kan få därifrån. När jag letar i de djupaste avgrundshålen (spamkorgen) i min mail hittar jag det här mailet, där Niki Westerberg hoppas att jag ska använda deras CV-tjänst. (Andra har fått mailet med länken färdigpopulerad med sitt namn, och ytterligaren andra med länken varldensbastacv.ledarna.se/bloggarensnamn.)

Jag får åtskilliga sådana här mail varje vecka, och bryr mig faktiskt föga om dem. Det är både det ena och det andra som företaget som vill att jag ska bidra till att skänka lite uppmärkamhet till deras kampanjer eller produkter genom att blogga och twittra om dem. De brukar komma från företag som, liksom Ledarna och deras VD, marknads-, PR-, kommunikations- och presschefer, inte har tillräckligt stor egen närvaro på den sociala webben. Då behöver man hjälp.

(Jag hade här tänkt gå igenom Ledarnas webbsociala färdigheter, men har lovat mig själv att undvika vidare slag under bältet.)

Jag tror att förhoppningen var att vi alla skulle springa iväg och tokgilla detta och när vi väl hade gjort det så var vi ju redan förknippade med kampanjen och skulle inte ta illa vid oss när det uppdagades att våra namn också användes i en affischkampanj.

Nåväl. Bloggat har jag, men troligen inte på det sättet som det var tänkt. Och nu är det alltså dags att förklara varför jag blev så upprörd i helgen.

Det finns regler mot att använda namn i marknadsföring

Vi tar det igen, med andra ord. Den internationella marknadsföringsorganisationen ICC har satt upp ett regelverk, ett code of conduct, som innehåller regler om hur man ska gå tillväga i marknadsföring. I dessa regler, som står att läsa här, hittar man de två paragraferna 14 och 15, som jag tycker är tillämpliga här. Särskilt 14, men i några fall, och särskilt med tanke på att kampanjen marknadsförde sig just mot den sociala webben, även paragraf 15.

Artikel 14 – Integritetsskydd

Marknadskommunikation får inte utan att tillstånd i förväg inhämtats avbilda eller åberopa viss

person, vare sig som privatperson eller i offentlig funktion; inte heller får utan sådant tillstånd

någons egendom avbildas eller åberopas på ett sätt som är ägnat att ge intryck av en personlig

rekommendation beträffande produkten eller verksamheten ifråga.

Artikel 15 – Renommésnyltning

Marknadskommunikation får inte obehörigt utnyttja namn, namnförkortning, logotyp och/eller

varukännetecken som tillhör annat företag, annan organisation eller institution.

Marknadskommunikation får inte utformas så att det goda renommé (goodwill) som är

förknippat med andra företags, organisationers, personers eller institutioners namn, kännetecken

eller ensamrätt i övrigt, utnyttjas på ett otillbörligt sätt. Detsamma gäller ifråga om utnyttjande,

utan föregående medgivande, av renommé som andra upparbetat genom kampanjer

Vi behöver alltså inte ens diskutera huruvida det är rätt eller fel att använda sig av mitt och andras namn. Det finns regler emot det.

Anmälan till Reklamombudsmannen

Jag upplever de här reglerna som oerhört klara, och har anmält kampanjen till Reklamombudsmannen. Det uppmanar jag även andra att göra. Anmälan kan göras här:

http://www.reklamombudsmannen.org/anmal_reklam/anmalningsformular.aspx

Det är inte alls säkert att Reklamombudsmannen kommer att tycka som jag i frågan, men det beror nog bara på att Ledarna i övrigt är en organisation med ett gott syfte och ett ganska gott rykte. Läget hade säkert varit ett annat om det var Sverigedemokraterna, Livets Ord eller Svenska Spel som hade gjort på det här sättet.

Men ledarna har ju bett alla om ursäkt nu och det rörde sig ju bara om ett tiotal namn?

Ja, det är den officiella bilden från Ledarna. Det är vad de har sagt om och om igen till pressen, men ändå lyckas jag, bara genom mina vanliga sociala kontakter, ständigt snubbla över nya namn på nya personer som finns med i annonserna. Nu senast var det Niclas Borgström, Jonas Lejon, Elias Kai, Kristofer Björkman och den österrikiske länkbyggaren Cristoph Cemper. Ingen av dem verkar ha hört av Ledarna varken innan kampanjen drog igång eller efter att Ledarna gått ut och försäkrat att alla nu har blivit kontaktade.

Faktum är att nästan alla som deltog på Searchmeet 09 finns omnämnda i Ledarnas annons. Vissa av dem har fått sina namn förändrade, men till och med ordningsföljden överensstämmer bitvis med listan:

Man frågar sig varför Johan och Sofia inte fick vara med, och varför just Jerry Silfwer och Magnus Höij blev Jenny Silfwergren och Magnus Höijre.

Men det finns gott om andra exempel. Listan till vänster är från kampanjmaterialet och listan från höger från Jonas Leijons bloggpost om Searchmeet 09:

Det är bra många fler än det ”något tiotal namn” som ledarna hävdar. Det finns många andra källor och min tro är att Ledarna inte över huvud taget har kontrollerat sitt material innan kampanjen gick ut, och faktiskt inte har den blekaste aning om hur många namn som egentligen finns med här som finns på riktigt.

Jag letar fortfarande på ett enda exempel på en person som faktiskt har tillfrågats om medverkan innan kampanjen gick upp, och som inte arbetar på Ledarna, Britny eller Gyro.

Magplasket har rönt ganska stor uppmärksamhet i branschpress. Såväl Dagens Media som Resumé har skrivit om kampanjen som som kanske, så smångingom kommer att kommas ihåg som Ledarnas printspam.

Tipstack till @kullin som gjorde kopplingen mellan namnlistorna. Tack även @chisp (Ingmar Norin) som varit ute och fotograferat i Hammarö.