Entireweb.com – ny svensk sökmotor!

Jag sitter som bäst och provkör Entireweb.com som är något så ovanligt som en ny svensk sökmotor. Det är riktigt roligt faktiskt (såpass roligt att jag inte surar alls mycket över att jag ligger så dåligt till på termen sökmotoroptimering i den).

Sajten lanserades tydligen redan 7 april men har undgått min horisont tills nu.

Jag gillar de tre ingångarna webb, bilder och realtidssök, där webb och bilder fungerar bäst och realtid, åtminstone idag, inte alls (kanske på grund av koppling mot Bing?).

Webbsöket känns lite annorlunda. Jag gillar tumnaglarna och att förstaresultatet ofta är kompletterat med en sorts motsvarighet till Googles sitelinks. De flesta sajter jag förväntar mig hitta där, finns med, men inte nya sajter (om än vällänkade) som kommit ut på webben efter mars i år. Således hittar jag t.ex. inte sverigedemokraterna.de, Lunchberry eller Careerbook på Entireweb.com och eftersom en del av affärsidén verkar vara att nya sajter ska betala för att indexeras så är det kanske inte så konstigt.

Däremot verkar Entireweb.com hyfsat snabba på återindexering av de sajter de redan har med i indexet, men verkar där ofta hämta ny information från RSS-filer snarare än att snabbt indexera den nya sidan. En testsökning på ett av mina senaste blogginlägg (stänga av sökhistorien) visar inte blogginlägget eller de blogginlägg från andra sajter som har skrivit om det, utan bara dessa sajter och bloggars förstasidor.

Däremot ges sidan en känsla av realtid när Twitter-flödet för en aktuell sökning lyfts in till höger på sajten.

Realtidssöket förstår jag ännu så länge mig inte på. Jag hittar inte nya tweetar där, och heller inte helt färska bloggposter, det är lite av en realtid som jag inte känner igen.

Men jag kommer definitivt att ge Entireweb.com en chans, för jag gillar folk som satsar, och att satsa på att konkurrera med jättar som Google och Bing är så knasigt att man bara måste ställa sig upp och hurra!

(Förresten, har ni testat Bings mobilsök idag? Det går inte ens att söka efter Bing… ”No results found” är allt man får upp.)