Stänga av sökhistoriken eller jävlas tillbaka?

Övervakningsgalningarna i EU-parlamentet har fått igenom deklaration 29 (SMILE 29) som i sin förlängning, och om den går vidare till att bli inlemmas i datalagringsdirektivet, bland annat innebär att EU-myndigheter har rätt att kräva ut individuell sökhistorik från Google.

Det är som förgjort. Bara för att statistiken finns där så är det genast någon som vill missbruka den.

Vi medborgare har tre val i den här situationen:

 1. Vi kan aktivera oss politiskt och ställa till med så mycket liv att deklarationen aldrig har en chans att blir lagstiftning.
 2. Vi kan böja oss för de klåfingriga lobbygrupperna och politikerna och helt enkelt stänga av sökhistoriken i Google
  eller så kan vi
 3. jävlas tillbaka genom att göra den sortens sökningar som de främst är ute efter så vanliga att det blir uppenbart hur fånigt det här förslaget egentligen är.

Jocke Jardenberg tipsade igår om sajten pedophilize.com (stängd sedan länge nu) där du, bara genom att besöka den och på bara tre millisekunder har utfört 10 sökningar som stämplar dig som pedofil, terrorist, djurplågare och kock för den som skulle vilja jaga sådana i Googles sökhistorik.

Jag väljer att jävlas tillbaka

Och faktum är att du nu, genom att ha besökt den här sidan, har gjort just precis de sökningarna, och de finns i din sökhistorik.

Tuff skit! Nu är du närapå brottsling. Känns det annorlunda? Känner du skuld?

Nej det är klart att du inte gör. Du har ju faktiskt inte gjort någonting över huvud taget. Men det bevisar hur fel sådana här ogenomtänkta övervakningsförslag slå om vi tillåter lobbyisterna och politikerna att sköta den här saken själva utan att blanda oss i ordentligt.

Plötsligt kändes det återigen väldigt aktuellt att rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet i höst.

Har inte Google någon skuld i detta?

Naturligtvis finns det ytterligare ett alternativ, och det är att vi drar på oss staniolmössorna och skyller allt på Google, hävdar att Google är onda som samlar vår sökhistorik och att de är ännu ondare som eventuellt kommer att böja sig för EU-krav på att lämna ut den. Det är fullt rimligt att reagera så också.

Men jag väljer att se det som så, att Google är ett vinstdrivande företag som försöker göra sin tjänst så bra som möjligt, och därför försöker anpassa våra sökresultat efter de sökningar som vi faktiskt brukar göra och sedan välja att klicka på. Det är inte konstigare att de samlar in statistiken än att jag här på bloggen håller reda på vilka som är de mest lästa blogginläggen.

Det konstiga är, möjligen, att de faktiskt talar om att de samlar in sökhistoriken, och att de ger oss en möjlighet att redigera i den, och för mig räcker det som bevis på att de fortfarande inte har tagit steget över från sin gamla devis – Don’t be evil.

Jag uppskattar ändå att Google gör sin insamling på ett så öppet sätt att det är så här pass lätt att skruva till deras statistik. Dessutom är det alltid lite skojigt att få jävlas tillbaka med Google.

Läs vad mer pålästa och mycket klokare människor än jag har sagt i frågan:

 

 • Pingback: Offra allt för kampen mot barnporr? « Andreas Froby – kandidat till kommunfullmäktige i Botkyrka

 • Pingback: På tre millisekunder blev jag en brottsling… | jardenberg unedited

 • http://jardenberg.se/ Joakim Jardenberg

  Bra där, Nikke. Passade på att uppdatera min post och låna din länklista.

 • http://blogg.pixel2.se Emil Janitzek

  Du passade ju på att slänga in lite sökningar för dig också, var det något form av seo försök? 😉

 • nikkelindqvist

  Ja jag kan ju knappast låta bli att försöka se om det går att
  placera sölningar i Google Suggest den här vägen :)

 • http://grenfeldt.com Jonas

  Det är sanslöst hur långt det här har gått. Ivern att jaga fildelare och andra som begår relativt harmlösa brott har ju lett till att man nu måste stånga igenom såna här lagar för att få ut information om grövre brott som operatörerna tidigare lämnade ut snabbt och frivilligt. Bra skrivet, och det blir definitivt en PP-röst i höst.

 • Helena

  Riktigt intressant Nikke, håller med till fullo… ska bli kul att se effekterna av detta.

 • nikkelindqvist

  Jag har aldrig fått så många likes på någon bloggpost, men förvånandsvärt få kommentarer ändå. Hade nog faktiskt väntat mig att en och annan skulle bli lite sur på mig för att jag gjorde dem till misstänkta pedofiler.

 • http://twitter.com/d0pp13r Roman Pixell

  frågan är bara – var det verkligen så att ingen trodde att detta var möjligt 2005, när riktlinjerna till datalagringsdirektivet drogs upp? att det händer tycker jag är rätt… förutsägbart. däremot är det ju heeeeeelt galet precis som du skriver nikke, att medierna är så lama att det gör ont. vad hände med källskyddet? nähej, ja ja, vi ska ju bara bevaka bröllop nu… f*ck

 • nikkelindqvist

  Ja det känns som ett typiskt fall av bröd och skådespel där medierna spelar med. Vi förväntas alla titta åt andra hållet för tillfället.

 • http://www.nagotsmart.se/author/maria Maria Hägglöf

  Här var det någon som kommenterade ditt tilltag med lite sur min. http://www.google.com/buzz/jardenberg/c1M3YhPMq

 • nikkelindqvist

  Tack Maria!

  Ja det så klart. De som surar, de gör det på annat håll.

 • http://connyt.wordpress.com/ ConnyT

  Angående sidospåret vad Google vet/gör: Känner du ingen oro över att USA's säkerhetstjänst sannolikt(?) har mycket lätt att få tillgång till allt som Google vet om världens företag/personer? Eller anser du att det är ett felaktigt antagande? Eller att det inte spelar någon roll om det är så?

 • nikkelindqvist

  Jag tror att det är ett väldigt felaktigt antagande, åtminstone om man
  hävdar att Google skulle lämna över alla data till dem.

  Däremot finns FRA och dess syskon och gamla Echelon, och vill du använda
  Google utan att vara spårbar bör du alltid göra det via
  https://www.google.com/ (problemet är väl bara att du kommer att få
  sökresultat som främst är anpassade för folk som söker från USA).

 • http://connyt.wordpress.com/ ConnyT

  Nej jag tror inte heller att Google lämnar över ”allt” med någon automatik. Dock tror jag det räcker med en fråga från NSA/CIA/FBI så får dom veta det dom vill utan att Google ”bråkar”. Jag tycker det räcker för att det ändå måste ses som ett problem. Särskilt om det samma sedan även gäller fb. Möjligheterna till industrispionage måste vara oändliga (t.ex)…

 • Pingback: Jag pedofilerar mitt sökresultat | Nils Grundberg

 • Pingback: Entireweb.com – ny svensk sökmotor!