Exportera din blocklista på Twitter – så här gör du

Tillhör du, liksom jag, de som har tröttnat på högljudda, ickekonverserande troll på Twitter? Då är det dags att göra någonting åt det. Som att börja använda block-knappen. Du kan också börja med att importera min blocklista (som innehåller ungefär lika delar jobbiga botar, spamkonton och ägghuvuden). Om du har själv har skapat lugn omkring dig genom att blocka flitigt, så kan du hjälpa andra genom att exportera din blocklista och dela den med andra.

Så här exporterar du blocklistan

Instruktionerna fungerar bara på en dator. Från mobilen kan du blocka, men inte importera eller exportera blocklistan.

  1. Öppna Inställningar

    Klicka på din profilbild högst upp till höger på Twitter och välj Inställningar från menyn. (Menyalternativet heter Settings om du, som jag, envisas med att använda Twitter på engelska.)    Nu visas en lista över alla konton du har blockat. Det är härifrån du kan leta upp och avblocka någon som har råkat hamna i listan av misstag.
  2. Välj Blockerade konton från undermenyn till vänster på sidan. 

    Menyalternativet heter Blocked accounts på engelska.

  3. Välj Exportera din lista från popupmenyn Avancerade alternativ till höger på sidan.  4. Bekräfta att du vill exportera hela blocklistan (eller avmarkera vissa om du kanske blockerar av helt privata anledningar), och klicka sedan på Exportera.

Nu är exporten klar. Blocklistan sparas i din nedladdningsmapp på datorn. (Hos mig, som använder Mac idag, i mappen Hämtade filer. Exportfilen namnges med ditt Twitternamn, ett understreck och dagens datum och med filändelsen .csv. Min exportfil heter alltså idag nikkelin_20160103.csv.

I nästa steg kanske du vill dela blocklistan med andra. Jag tänkte föreslå två sätt.

Dela blocklistan med mig.

Enklaste sättet att dela blocklistan är att maila den till mig. Jag kommer att kontrollera den och eventuellt tvätta den en smula, och sedan importera den till min egen blocklista, som jag sedan delar med den som vill ha ett lugnare Twitter med bättre samtalsklimat. Min blocklista hittar du på den här länken:

http://www.lindqvist.com/nikkelin-twitter-blocklist.csv.zip (hämta den, zippa upp den, och importera den till din egen blocklista).

Om du ogillar mail, kan du ladda upp din egen blocklista någonstans på webben, och dela med dig av adressen till den via kommentarsfältet. Jag kommer, att inspektera och tvätta även dessa listor och utan vidare spisning radera oseriösa länkar från kommentarerna.

Blocka på!