Fånga upp och påverka söktrenderna med Google Suggest

När man arbetar brett med sökmotoroptimering är nyckelordsresearchen otroligt viktigt. Det handlar om att synas på de sökfraser som folk faktiskt använder, och då är Google Suggest ett underbart verktyg, som vi måste lära oss att förstå och använda på rätt sätt.

När Google började visa sökförslag som förändras allteftersom vi skriver in vår sökfras (Google Suggest), så var jag eld och lågor över möjligheterna. Dels för att det gav oss som arbetar med sökmotoroptimering ett fantastiskt sätt att kunna följa vilka som är de vanligaste sökfraserna kring våra huvudord, men också för att jag anade möjligheterna att faktiskt styra folks sökbeteenden genom att ge dem sökförslag som mina kunders sajter placerar sig bättre på än andra.

Sökförslagen uppdateras ständigt, och att det styrs av folks faktiskt sökbeteende är helt klart. När jag vaknade i söndags och hörde att Whitney Houston var död, såg sökförslagen ut så här när man skrev in ordet whitney i Googles sökruta.

Idag, fyra dagar senare, behöver man inte skriva mer än whi i sökrutan innan sökförslagen visar att det är vanligare att folk söker efter stjärnans död än att de söker efter whisky (och även att det är den irländsk/amerikanska-stavningen och inte den skotska som dominerar sökningarna).

Det går alltså fort, och det är tydligt att sökförslagen i sig driver upp antalet sökningar. Det ska bli spännande att hålla koll på hur länge just den här sökfrasen kommer att visas som sökförslag, för Google uppdateras ju även åt andra hållet.

Sökförslag som trillar bort

Jag har länge använt Mona Sahlin som exempel på hur illa det kan se ut i sökförslagen. Hon har förföljts av sökförslag innehållandes toblerone och ett tag var det till och med så illa att mona sahlin var en föreslagen kompletterande sökfras när man började skriva toblerone i sökrutan. Den berömda handväskan dök också upp i ett otal varianter. Helt naturligt folk ville ju se väskjäveln.

Jag vet inte om det är de mer näraliggande ledarstriderna inom Socialdemokraterna som är orsaken eller om Mona Sahlins troll äntligen har gett upp och sökt sig nya villebråd, men sökförslagen idag ser betydligt bättre ut:

Det som tyder på att det är trollverksamheten som har avtagit är att bildresultaten (som fortfarande innehåller några mindre smickrande bilder) har uppdaterats från hur de såg ut i mars 2010 de också:

Kan man då påverka sökförlagen i Google Suggest?

Man kan definitivt påverka sökförslagen i Google Suggest. Men det räcker inte med att man själv sitter och söker efter någonting några tusen gånger. Det krävs att ett stort antal olika användare söker med samma sökfras för att den ska börja synas i Google Suggest. Sedan jul har jag själv gjort ett sådant försök, om än i liten skala, genom att be folk att göra den här sökningen i Google. Det har påfallande snabbt lett att sökförslaget har gått från detta:

till detta:

Alla skärmdumpar ovan är tagna i inkognito-fönster i Chrome, dvs oinloggad och utan Google-historik. Sökförslagen ser ofta väldigt annorlunda ut om man söker i inloggat läge eller har sökhistorik för den aktuella sökfrasen, och det i sig är spännande eftersom det verkar som att det sociala nätverket även påverkar ens sökförslag. Man kan alltså dela med sig till sina Google-kontakter (och sina Google-kontakters Google-kontakter) med de sökningar man faktiskt gör på Google. Och det, är ytterligare ett tecken på att de sociala aspekterna blir allt viktigare att ta hänsyn till när man arbetar med sin sökmotoroptimering.

Det gäller förstås att man har ett agilt arbetssätt för att lyckas hänga med i den här utvecklingen, och samtidigt att man inte springer fram för snabbt, utan håller en reträttväg den dag sökförslagen förändras igen. Det gäller i synnerhet inom områden där det händer mycket och händer snabbt, som teknikintensiva områden där trenderna växlar hastigt.