Faran med off-page SEO

Det rör på sig i sökresultaten hos Google i dagarna. Många sajter åker jojo mellan bättre och sämre placeringar flera gånger om dagen. Skillnaderna syns i nästan alla typer av Google-sökningar, så min tro är någon större förändring av rankningsreglerna som har genomförts. Samtidigt verkar det som att Google ha passat på att fasa ut eller filtrera sajter som har lagt för stor vikt vid off-page SEO.

Elias Kai är en av dem som har sett förändringar. Just snabblånssajter är sajter där det pågår väldigt mycket externa åtgärder, och det kan mycket väl vara så att det lokala webbspam-teamet för Sverige har intresserat sig lite extra för just det området.

Folkia har sedan en tid dominerat sökresultaten för termer som SMSlån, snabblån och mikrolån. Men sedan ett par dagar tillbaka går det inte ens att hitta dem vid sökningar på ordet Folkia. Ändå finns sajten www.folkia.se fortfarande kvar i Googles index, och går faktiskt att hitta på underordnade sökfraser, men bara på sökfraser där det inte finns några andra sidor som konkurrerar om sökresultaten. Det är uppenbart att sajten har filtrerats i sökresultaten så att den inte längre placerar sig på någon som helst term där det finns minsta lilla konkurrens. Inte ens om man tar en längre textsträng från sajten, som t.ex. [Nu kunde vi erbjuda lån upp till 25 000 kr med löptider mellan ett och tre år], så syns den. Man måste söka efter den exakta ordalydelsen (”Nu kunde vi erbjuda lån upp till 25 000 kr med löptider mellan ett och tre år”) för att hitta sajten.

Så vad är det som har hänt med Folkia?

Folkia har, med hjälp av en SEO-konsult, bedrivit en mycket aggressiv off-page-optimering, där man har skaffat sig förstaplaceringar i sökresultaten genom att köpa upp ett stort antal länkar från andra sajter. De allra flesta går att hitta med hjälp av Yahoo:

http://search.yahoo.com/search?p=link:http://www.folkia.se/%20-site:www.folkia.se

Folkias framgångsrika off-page-kampanj har förstås stuckit i ögonen hos deras konkurrenter. Och inte bara hos konkurrenterna inom själva låneverksamheten. Alla andra sajter som har konkurrerat om samma nyckelord har förstås noga analyserat orsakerna till att Folkia låg planterade i toppen. De köpta länkarna har säkert, i takt med att Google har annonserat sitt motstånd mot länkhandelsverksamheten, stuckit i ögonen hos flera av dessa.

Och häri ligger faran med alltför aggressiv off-page SEO. Det är idag alltför lätt för konkurrenter att påvisa för Google vilka åtgärder en sajt har vidtagit externt, och sedan Google bemannade sin anti-webspamavdelning på Irland med svensktalande handläggare har de betydligt större möjligheter att manuellt inspektera länknätverk och identifiera länkköp. I Google Webmastertools finns ett enkelt sätt för var och en att rapportera spam, och det är precis lika enkelt att rapportera köpta länkar.

Det är oftast oerört lätt för ett tränat öga att avgöra vad som är en köpt länk. Och jag börjar tro att Googles antiwebbspamavdelning börjar bli riktigt vältränade nu.

I övrigt tycker jag mig se en trend i sökresultaten att stora sajter placerar sig bättre än tidigare. Jag ser plötsligen fler Kelkoo-sidor på placeringar där jag inte har sett dem tidigare. Det är en glädjande trend tycker jag, eftersom den påvisar att intern länkkraft återigen har uppgraderats. Stora sajter som gör rätt i sin interna länkstruktur kan därmed stödja viktiga undersidor på ett mer effektivt sätt än att skaffa inlänkar från andra sajter. Om min spaning stämmer, och trenden håller i sig, är det ytterligare ett argument för on-site-optimering.

Taggat med , , ,

Läs även vad Simon Sundén har skrivit om Folkia och faran med köpta länkar.