Felstavningar? Det sköter Google fint!

Jag såg just om Johan Ripås dokumentär Du är googlad, och insåg plötsligt att Svt råkade stava fel till mitt namn i den. Nikke Lindkvist? Meh!? Nikke Lindqvist heter jag ju! Men det är lugnt. Jag såg det inte första gången för att jag kollade på det snygga introt som spelades in med en kamera som tog himla många bilder i minuten, men inte lika många som en filmkamera. Dessutom får jag blogga om hur Google hanterar felstavningar.

Det väcker en gammal fråga, som fortfarande dyker upp nästan varje gång jag håller föredrag om sökmotoroptimering. Det är alltid någon som frågar man bör kompensera för felstavningar, särstavningar och märkliga variationer av sina huvudord. Det lätta svaret är att man knappt behöver det längre. Google lär sig snabbt vilken som är den ”rätta stavningen” av en sökfras och gör två olika saker. Antingen visar Google de sökresultat som de tror att den som sökte var ute efter, eller också föreslås en annan stavning av sökfrasen.

Så här blir det om man stavar fel till mitt namn på olika sätt. Först den vanligaste, en sökning efter Nicke Lindqvist:

I exemplet ovan bortser Google alltså helt ifrån den sökfråga som skrivits in, och visar resultat för Nikke Lindqvist istället, och om man absolut envisas med att det är just så som jag stavar mitt namn så måste man utföra den aktiva handlingen att klicka på en länk för att få se de resultaten.

Detta sker i Google Instant, alltså de ögonblickliga resultat som visas medan man skriver en sökfras i sökrutan. Om man skriver i någon annan sorts sökfält eller följer en länk till Google så ändras reslutatet till att försiktigt fråga om man inte istället menade Nikke Lindqvist? Och det gjorde ju de flesta, och klickar på den länken istället.

Och om man stavar som SVT gjorde i Du är googlad då? Hur ser det ut om man försöker med Nikke Lindkvist, en mer ovanlig felstavning?

Även den tredje möjligheten, att man stavar både Nikke och Lindqvist på ett för sökfrasen udda sätt, hanterar Google på samma sätt.

I bilden ovan har jag klickat på sök-knappen, och då ser man att det faktiskt finns en och annan träff på en sökning efter den ”felstavade” sökfrasen också. Och egentligen är den ju inte felstavad, bara det att det görs så många fler sökningar efter Nikke Lindqvist än på någon av de andra varianterna. (Jag borde veta, jag står säkert för bortemot hälften av dem själv.)

Praktiskt va? Det behövs alltså inte längre någon kompensation för konstiga stavningsavvikelser, åtminstone inte om det finns lite historik för sökfrasen och tillräckligt med sökvolym (alltså att tillräckligt många gör sökningen) för att Google ska ha lärt sig hur den ”ska” stavas.