Försöker du förstå Bing? Testa Panic.nu

Under de senaste dagarna har jag och andra som intresserar oss för sökmotoroptimering försökt föstå oss på Microsofts nya sökmotor Bing. För att underlätta för mig och andra har jag pysslat ihop en liten jämförelsesajt: Panic.nu. Namnet kommer sig inte av att jag har särskilt mycket panik över Bing, men är kanske en liten blinkning mot Microsoft, som kanske borde ha det.

Nåväl. På Panic.nu kan du jämföra sökresultaten i Google och Bing på olika lokala marknader. Testa till exempel gärna att söka efter fraser som hotellkartan, The Pirate Bay, poker, Google, iPhone och susning med olika landsinställningar så tror jag att ni liksom jag förvånas över hur trubbigt Bing hanterar den svåra nöten att servera lokalt intressant innehåll.

Ett annan rafflande upptäckt som jag har gjort på det här sättet är att Bing inte alls verkar veta vad de ska göra med 301-recirects och 302-redirects. De fastnar helt enkelt på dessa och följer dem inte över huvud taget. Det kan nog komma som en chock för stora delar av SEO-branschen, som har gjort 301-redirects från gamla domäner till något av en konstart.

Jag liksom de flesta andra har väl vid det här laget konstaterat att Bing varken är bättre eller sämre än Google på att hålla undan SEO-spam, att Bing är bra mycket långsammare än Google på att lista nytt innehåll och att Bing nog inte är riktigt färdig ännu. Men det är roligt att följa de förändringar som faktiskt görs. Nu senast har jag plötsligt och till min sorg sett hur Wikipediasidorna har börjat ta sig in även i Bing. Inte för att jag har någonting emot Wikipedia (jo, lite förresten), utan för att jag tycker att det är synd att Google har blivit något av en intern sökmotor för Wikipediaprojektet.

Så hur klarar din sajt sig hos Bing? Spring iväg och titta efter nu.