Förtydligande om Google-bombande

Jag skrev härom dagen om att jag ville avliva myten om Google-bomben, och jag anser fortfarande inte att den existerar i ordets ursprungliga betydelse, vilket är att lyckas få en helt orelaterad sida att placera sig högst i sökresultaten genom att länka till den tillräckligt mycket med en bestämd ankartext (den länkade texten). Det har inte gått att göra sedan George W Bush sida rankade överst på sökfrasen miserable failure. Mitt blogginlägg har gett upphov till debatt och en rad bevis för att Google-bombning visst fungerar har presenterats. Jag kan därför inte släppa ämnet, men är ännu inte övertygad av bevisen som har presenterats. De är antingen för gamla och därmed svåra att verifiera eller baseras på helt påhittade sökfraser som inte har förekommit på webben tidigare, och där har tidigare övningar visat att Google fungerar nyfiket, men på ett annat sätt än med kända sökfraser.

Det mest intressanta är att den alltid lika envise Urban Grotherus nu har åstadkommit ett bättre bevis än sitt första, och har skapat en verifierad konnotation mellan en länkad fras och en sida som, mig veterligen aldrig har innehållit den sökta texten. Att Urban inte har någon vänskaplig relation till målsajten avslöjas lätt av hans valda målfras. Möjligen är den också vald för att jag offentligt meddelade mitt medlemsskap i Miljöpartiet tidigare i år, och att Urban inkluderar mig bland de urbota inskränkta, med tanke på att jag vägrar att acceptera hans bevis. Jag är dock glad över att Urban tar sin bevisbörda på allvar, och följer gärna upp det här experimentet.

mp.se anses vara förknippade med frasen ”urbota inskränkthet”

Det fungerar alltså, helt ovedersägligt, att attributera frasen urbota inskränktet med Miljöpartiets förstasida genom att länka till den, från bara en enda sida (eller egentligen två, eftersom blogginlägget som länkar finns indexerat på två olika URLar).

Dock. Det har inte räckt till för att få sidan att placera sig högre upp i sökresultatet än de länkande sidorna, och överst ligger en tweet från mig som innehåller orden. En sökning på den exakta frasen (görs genom att söka med citattecken) visar bara sex resultat medan en sökning utan citattecken, som alltså försöker hitta sidor som innehåller båda orden (i någon böjningsform) men inte nödvändigtvis intill varandra, visar 7900 resultat.

Låt oss ta en titt på hur sökresultatet ser ut idag, när ytterligare en länk har tillkommit:

SERPen för sökfrasen ”urbota inskränkthet” med citattecken visar 6 resultat.

Det går snabbt att se att Twitter (1), som jag konstaterade häromdagen, har blivit väldigt starkt i sökresultatet på sistone. Lika snabbt kan man konstatera att Miljöpartiets förstasida (6) ligger sist i sökresultatet. De övriga fyra sidorna som är indexerade för den exakta sökfrasen är Urban Grotherus blogg (2), förstasidan på hans privata blogg (3), det egentligt länkande inlägget från den privata bloggen (4) och slutligen min livsström på nikkelin.se (5) där min tweet har arkiverats.

I en sökning på sökfrasen utan citattecken, som alltså söker efter orden i någon böjningsform oavsett ordningsföljd, men med en övervikt mot sidor som faktiskt innehåller bägge orden i samma ordning som man söker finns alla de första fem träffarna med bland de första 20 träffarna, men mp.se går inte att hitta alls, eftersom Google bara presenterar de första 1000 träffarna i ett sökresultat. Sajten ligger möjligen sist i den sökningen också. Det kan vi inte veta ännu.

Varför är jag så intresserad av detta?

Egentligen är jag inte det, eftersom det ju är urbota dumt att försöka ranka med en sida som inte ens innehåller den sökta frasen. Det är ju så mycket bättre att faktiskt skriva dit orden som man vill att sidan ska placera sig på.

Men. Jag har i alla mina workshops, under de senaste åren, visat en presentationsbild där det står ”En sida visas (nästan) aldrig i sökresultaten om den inte innehåller den sökta frasen!”

Jag skriver nästan, eftersom jag vet att det förekommer undantag, spökresultat, eller knäppa träffar i sökresultat där konkurrensen är väldigt konstig. Eller att starka domäner kan börja synas på tidigare helt okända ord, efterso Google inte hittar någon egentlig konkurrens, och välvilligt väntar et tag på att orden ska dyka upp på sajten…

Jag stödjer därför helhjärtat Urbans experiment och hoppas att fler vill vara med och stötta honom i kampen att få mp.se att synas på en plats som man kan kalla för att ranka i sökresultatet. Jag tror ju inte att den har en chans att göra det. Och jag anser fortfarande att en Google-bomb, precis som den definieras på Wikipedia, måste ranka för att kunna räknas som en Google-bomb:

The terms Google bomb and Googlewashing refer to practices, such as creating large numbers of links, that cause a web page to have a high ranking for searches on unrelated or off topic keyword phrases, often for comical or satirical purposes. In contrast, search engine optimization is the practice of improving the search engine listings of web pages for relevant search terms.

Så låt oss se vad som händer!

Jag hänger till och med på själv med en länk: urbota inskränkthet. Om någon annan är intresserad av att bevisa eller motbevisa Google-bombens effektivitet så får ni gärna hänga på.

Jag föreslår att vi ger det tre månader, för att gardera oss mot eventuella spökeffekter, och jag ber Johan Schiff och andra miljöpartister som är inblandade i mp.se att försöka undvika de bägge orden urbota och inskränkthet på sajten under den tiden. Låter det rimligt?

Tillägg: Bara sex dagar senare så ligger faktiskt mp.se etta vid en sökning efter urbota inskränkthet (utan citattecken). Mer här. Jag kommer förstås fortsätta att följa testet (vilket nog alla andra i den svenska SEO-världen också kommer att göra). Jag fortsätter att uppdatera den urbota tabellen som du hittar här.