Förväntan i luften inför Du är googlad

Det ligger en sorts förväntan i luften, nu när det bara är en vecka kvar tills Dokument Inifrån-dokumentären Du är googlad har premiär. Boka torsdag den 22 mars och lås teven på svt2.

I dokumentären medverkar jag i ett del som går ut på att bygga upp en egen webbnärvaro kring Johan Ripås. Det projektet har nu gått in i en ny fas. Jag kallar den pyramidrivningsfasen. Det nya är att den ena SEO-personen efter den andra försöker skjuta sig in i förstasidesresultatet. Det var väntat. Vi som arbetar med SEO är ofta oppurtunister, och här har vi en sökfras som det snart kommer att bli ganska mycket trafik på, och som faktiskt, fortfarande är ganska bräckligt. I vanliga fall tycker jag att det krävs minst ett halvår innan man kan börja lita på ett sådant här bygge, och ofta upp till ett år, så de kan mycket väl lyckas. Det är ett välkommet tillskott till mixen.

Det är dessutom spännande frågor som ställs i dessa bloggposter. Särskilt frågan om huruvida Johan faktiskt förtjänar att ha en egen träffbild i sökresultatet. Tänk om han är den totala skitstövel som han utmålas som av de två personer som tidigare har dominerat hans sökresultat?

Jag sitter på parkettplats och tittar på. Jag har förstås ett flertal bevakningar på Johans namn och kan nästan i realtid följa de nya sidorna som kommer upp. Det här gör förstås projektet långt mer spännande eftersom de nya inläggen ibland länkar till mig, ibland till någon av Johans sidor (ofta till bloggen, som faktiskt har blivit alltmer läsvärd i och med Johans flytt till Nairobi) och ofta till Bingmert eftersom han aktivt ber om länkar till den.

Jag sitter på händerna, kommenterar blogginläggen, och är ganska försiktig. Jag följer utvecklingen och ser fram mot nästa fas.

Under tiden fortsätter någon att flitigt länka till de negativa sidor om Johan Ripås och om Dokument Inifrån som nu har knuffats undan i sökresultatet. Personen är flitig som få, och har snart letat upp varenda Pligg-klon som finns. Dessa går också enkelt att följa och spam-anmäla till Google, tack vare Twinglys bloggsök (tack Twingly för att det finns ett alternativ även för att faktiskt leta efter spam hos er). Det är väldigt uppenbart att det är någon med begränsade kunskaper om SEO som kokar de länkarna, och att denna någon lägger ganska betydande tid på att registrera nya konton på de här veritabla skräpsajterna, men sedan inte riktigt vet hur han ska få ut tillräckligt med kraft ur länkarna. Jag har aldrig sett Pligg-länkar som någonting mer än signaler för att få Google att indexera en sajt, och är fortfarande förvånad över att de har någon som helst länkkraft.

Under veckan kommer Dokument Inifrån att marknadsföra dokumentären mot andra medier. Det kommer att bli riktigt spännande att se hur sökresultatet förändras av det. För det finns gott om lediga medieträffar i förstasidesresultatet, medan de tillgängliga bloggplatserna blir allt färre. I nästa skede kommer den oundvikliga diskussionen efter att programmet har sänts. Det kommer troligen att fungera än mer disruptivt på Johans sökresultat. Så här ser det nu i alla fall ut nu inatt:

Först på andrasidan börjar de nya blogginläggen skönjas:

Det är, trots allt en betydande skillnad mot hur det såg ut i början av projektet. Jag är förstås långtifrån nöjd, och måste då och då påminna mig att det här inte är ett vanligt projekt. Vore det det, skulle jag varken ha skrivit den här bloggposten, eller någon av de tidigare, som ni alla hittar under taggen Johan Ripås här på sajten.