Fråga: Blir jag straffad av Google med lite, duplicerat innehåll på sidorna?

Jag fick en bra fråga i helgen, som jag bad om att få besvara som ett blogginlägg, och därmed startar jag en offentlig frågelåda på Lindqvist.com. Har du en knivig fråga om sökmotoroptimering, men klen budget, och kan tänka dig att jag publicerar frågan och besvarar den offentligt, så kan du tjäna en hacka på att ställa den till mig.

Så här låter dagens fråga, som kommer från Kristofer Mencák:

Frågan:

”Hej Nikke,

hoppas allt är bra!

Eftersom du är kung på sökmotoroptimering och Google har jag en liten undran kring ett sidoprojekt jag har – www.thebeautifulhumanrace.com. Ett fotoprojekt för att bli bättre på att fota, och kanske bryta lite fördomar.

Eftersom jag i huvudsak postar bilder, och bara kort text om var man bor, etnicitet etc så undrar jag om det finns risk för att google straffar sidan för duplicate content?

Exempelvis har jag nu två bilder från dominikanska…

http://thebeautifulhumanrace.com/2011/03/17/dominican-republic-2/

http://thebeautifulhumanrace.com/2011/01/30/dominican-republic/

…med väldigt lika text.

Är det något annat jag bör tänka på för att exempelvis ranka rätt högt för respektive land? Skall jag skriva något litet mer? Något annat?

Hoppas du kan slänga ett snabbt öga på sajten. =)

Trevlig helg!

Kristofer”

______________________________________________

Svaret:

Hej Kristofer!

När du ställer frågan som att Google skulle straffa sajten för duplicerat innehåll så gör du egentligen en liten tankemässig vurpa kring sajtens Google-närvaro. Det är en fullt berättigad fråga, men man måste först backa en bit och fråga sig vad de här sidorna vill synas på. Det är nämligen inte helt uppenbart att Google förstår det.

Google kan bara avgöra vad sidan vill synas på genom att läsa av texten på sidan. Om vi väljer en av sidorna från dominikanska republiken så är all text som finns på sidan denna:

Tänk dig nu att du läser upp den sidan för en människa som inte får titta på bilderna på sidan. Tror du att den kan klura ut vad som är den unika texten som sidan vill synas på? (Jag har markerat de unika strängarna i rött.)

Det enda som är unikt (eller relativt unikt) på sidan är, förutom publiceringsdatumet, de tre strängarna Caribbean, Women och Dominican Republic. De två första är länkade till samlingsidor medan Dominican Republic inte är det. Däremo skiljer det sig texinnehållet ingenting mellan dessa två bilder. Har ni funderat på vad det är ni vill att sajten, kategorierna och de enskilda sidorna ska hittas på i Google? Vad är det ni vill att folk som hittar sajten ska söka på?

Som jag ser det bör ni tänka om en smula. Det är inte de här sidorna som i längden ska synas på sökfraserna. Om de ska det bör de handla om personerna på bilden, eller krypa ännu längre ner mot den geografiska punkt där de är tagna. Troligen innehåller bliderna geografisk data som kan användas för det…

Jag skulle nog koncentrera sajtens förstasida till texter som handlar om sökningar efter bilder på människor, de olika landssidorna skulle jag dela upp så att de syntes efter sökfraser som gällde bilder från karibiska övärlden (images from the carribean, women from the carribean), men framför allt se till att sajten hittades i bildsökningar, och då handlar det om att använda bildtexter (gärna satta i kursiv stil) som om inte den som laddar upp bilden har skrivit någonting skrivs ut automatiskt enligt andra ledtrådar på sajten.

Sedan bör ni göra varje sida så unik som möjligt. Det handlar om Title-texten, en H1-rubrik, en unik bildtext, en unik description-text. Om ni inte får besökarna att skriva dessa så får ni se till att skriva dem maskinellt eller se till att andra användare av sajten gör det i efterhand.

Svaret på frågan är alltså detta. Nej, ni blir inte straffade, men det kan kännas så eftersom sajten inte är tillräckligt tydlig vad gäller att visa vilka sökord som varje enskild sida vill syans på och inte heller hjälper varje enskild sida att synas på de sökorden.

// Nikke