Från idé till t-shirt-butik på 24 timmar

Jag gillar galna projekt och särskilt om de gör att jag kan lära mig något nytt. Så när Peter Höjman (@nolingo) i slutet av förra veckan föreslog att vi skulle öppna en t-shirt-butik tillsammans så hängde jag självklart på. Jag har alltid velat bli e-handlare, men aldrig kommit på vad jag skulle vilja sälja och om jag har vetat det så har logistiken känts övermäktig. Men nu fanns faktiskt produkten (t-shirts med #sdtrash-loggan) och med Peters dokumenterade vana vid e-handel kändes det inte alls omöjligt. Igår kväll satte vi igång med arbetet, och nu ikväll, knappt 24 timmar senare är t-shirt-butiken igång och sålde vi vår första t-shirt:

En del av upplägget kring detta är att vi faktiskt har genomfört hela projektet utan att ha investerat en krona ännu så länge, och att vi tänker marknadsföra butiken enbart med hjälp av sociala medier och där finns förstås min twist kring projektet. Går det att genomföra ett sånt här projekt enbart med hjälp av vilja och kunskap om sociala medier?

Vi har därför valt en gratisbutik från Jetshop. Den har begränsade funktioner, men de räcker för att sälja två varianter av en t-shirt. Det går inte att koppla en domän till den, och därför har vi istället startat en blogg om projektet på hallsverigefritt.se. Den dag vi känner att vi har vuxit ur minishoppen så kan vi välja att uppgradera den (vilket nog är praktiskt med tanke på att Peter har full koll på Jetshop) eller att bygga in den i WordPress eller vad vi nu vill.

Medan Peter byggde shopen så tog jag mig an bloggen. Tanken med den är inte enbart att den ska prata om butiken, utan den ska också kunna prata om andra aktiviteter som pågår kring den CC-licensierade loggan. Till att börja med berättar vi dess historia på Om-sidan. Vi hoppas att under resans gång få in tips och berättelser på andra saker som pågår med den papperskorgssymbolen kommer att publicera dessa alltefter de kommer in.

Men när nu ingen kände till varken butiken eller bloggen så drog vi också genast igång en Facebook-sida. Redan imorse hade den fått ihop till sina 25 fans så att vi kunde ge den en egen URL: www.facebook.com/hallsverigefritt Roligt förstås, och när jag ändå höll på gjorde jag en twibbon som våra fans kan smycka sin Facebook- eller Twitter-bild med.

Nästa steg då? Ja… Det här blogginlägget förstås och så ett och annat glatt tillrop via Twitter och Facebook. Men det kommer mera. Fast först ska vi se till att sälja våra första 170 t-shirts.

Slutligen, eftersom jag vet att frågan kommer att dyka upp. Kommer inte sverigedemokraterna ha invändningar mot att deras blomma används i bilden? Nja, jag tror inte det. Dels är de faktiskt ett riksdagsparti nu, och får stå ut med mer än vad de behövde förut, dels är varumärkesskyddet för deras blomma överklagat av flera personer och organisationer, dels kunde vi ju knappast önska oss bättre reklam än att de börjar hota oss med jurister. Men, den som lever får se.