GlobalWarming Awareness2007

Jag måste säga att jag är en smula imponerad, men samtidigt ställer mig lite frågande till temat för den världsomspännande sökmotoroptimeringstävling (SEO World Championship) som Eastpoint/Getupdated har sjösatt.

Sökfrasen som tävlingen gäller är [Globalwarming Awareness2007] och visst är det genialt att koppla en sökmotoroptimeringstävling till en fråga som verkligen är viktig, och engagerar väldigt många människor. Det är dessutom vällovligt, och skulle kunna vara ett riktigt bra sätt att sprida budskapet om den galopperande globala uppvärmningen. Samtidigt kan jag inte låta bli att slås av invändningen att detta är en lite för viktig fråga för att slarvas bort i en tävling om sökmotoroptimering.

Dubbelheten inför temat visar sig även i det faktum att förstapriset är en bil! Visserligen en Citroën C2, en miljöbil som släpper ut betydligt mindre koldioxid och annan skit än andra bilar, men ändå? Varför inte i så fall en el-hybridbil? Även andra- och tredjepriset (en lyxkryssning i en enorm och alls inte särskilt miljövänlig lyxkryssare och en plasma-tv från Sony) visar på det väldigt grunda miljömedvetandet i tävlingen.

Å andra sidan kan man ju säga att det är upp till deltagarna att göra det bästa av en sådan här tävling. Visst skulle man kunna öka på medvetenheten kring en viktig miljöfråga, göra det på ett riktigt bra sätt, och sedan göra ett ordentligt ställningstagande kring priserna? Det vore otroligt mycket bättre att få en prissumma och skänka hela summan till Greenpeace eller Världsnaturfonden.

Jag har, som ni ser (om inte annat på bristen på till en tävlingssajt i det här inlägget) inte bestämt mig för att vara med i tävlingen ännu. Men det beror mera på tidsbrist och insikten om att jag inte är någon bra tävlingsmänniska än att jag på något sätt har tagit ställning emot tävlingen. Jag är lustdriven, och gör hellre saker för att jag får en momentan tillfredsställelse av dem än för den ära och status det innebär i sökmotorvärlden att vinna dessa större sökmotortävlingar.

Om jag bestämmer mig att delta, så vill jag göra det som del av ett seriöst projekt, som främst gör en verklig insats för miljön, vinner tävlingen, och lyckas med att skapa ordentlig uppmärksamhet kring frågan.

Nåväl. Tävlingsreglerna för SEO World Championship ser i alla fall ut ungefär så här:

  1. Deltagande sajter måste innehålla en länkad text eller banner för SEO World Championship. (Bannern behöver inte vara länkad.)
  2. Deltagande sajter måste innehålla deltagarens kontaktinformation (det räcker med en e-posadress).
  3. Tävlingsdomäner får inte vara registrerade tidigare än 15 januari 2007. (Man får heller inte återanvända en gammal domän som har haft ett tidigare liv på webben. Det får inte finnas någon information i domänen hos archive.org.)
  4. Deltagande sajter får inte använda s.k. black hat-metoder, d.v.s. sökmotoroptimeringsmetoder som inte är godkända av sökmotorerna. Sajter som bryter mot de grundläggande reglerna i  Google webmaster Guidelines diskvalificeras.

De fullständiga reglerna för tävlingen finns att läsa på

www.seoworldchampionship.com/contestrules.asp