Google avslöjar Lendos länkköp på Expressen.se

Det är roligt när sajter som är väldigt aggresiva i sina länkköp, och som samtidigt är väldigt duktiga på att mäta sin konvertering, får brallerna nerdragna av Google. Den som idag söker efter lån på Google ser det här resultatet:

Etta i det organiska resultatet ligger just nu Lendo, med en verkligt underlig URL. Ett klick på länken visar hela:

Det är sällan som man får så tydliga bevis för länkhandeln. och den som tittar strax under Lendo i sökresultaten förstår att konkurrensen är knivskarp. Just ordet lån är det ”låneord” som har allra högst konkurrens på den svenska lånemarknaden. Det ser man om man börjar skriva det hos Google:

Jag lyckas inte hitta länken någonstans på Expressen, så det kan ju ha varit en tillfällig sommarkampanj. Det vore lite typiskt på något sätt. Lendo har många andra textlänkar, t.ex. från Hitta och från Tasteline, men dessa sajter verkar enbart sälja länkar märkta med rel=”nofollow”, vilket är den metod som Google accepterar. I det här fallet kan det bara inte ha rört sig om en nofollow-märkt länk eftersom Google då inte får följa med och indexera URLen. Eller hur?

Att det sedan har gått så illa så att Google visar upp otvetydiga bevis för Lendos länkköp hos Expressen i URLen, det kunde Lendo enkelt ha undvikit genom att använda Canonical på rätt sätt.

Stort tack till Christian Bolstad som fick mig att googla efter lån, i en tid då cash, i högsta grad är king, för min del.