Google lite bättre på att indexera Flash

Flash är fortfarande dåligt om du vill att innehållet på din sajt ska hittas i sökresultaten hos Google. Det är vad jag kallt konstaterar efter att ha läst Internetbrus sammanfattning och sedan läst vidare på Google Webmaster Central Blog.

Det är ingen nyhet att Google presenterar Flash-innehåll i sökresultaten. Det har de gjort länge. Nyheten är att de, med hjälp av Adobes SWF library faktiskt börjar följa länkar och spara innehållet i Flash-filer också.

Men sedan då? Google säger sig följa länkar, men de kan fortfarande inte förknippa länkarna med någon ankartext och vi som har arbetat med det här ett tag vet hur dåligt sajter som bara har javascript-länkar (som inte heller förknippas med någon som helst text) klarar sig i sökmotorerna.

Dessutom. Hur kul är det om Google verkligen hittar en flashlänk som bara leder vidare till en annan flash-fil? Vi vet ju hur rackarns fult flash-innehåll presenteras i Google-resultaten. Det brukar se ut som om de har spindlat en sajt som skapats av någon som har byggt sajt efter att ha läst de första två kapitlen i en ”html for dummies”-bok och missuppfattat allt de har läst…

Att Google jobbar på problemet med att indexera innehållet i SWF-filer är inte förvånande. Deras mission är ju fortfarande att indexera och katalogisera all information de kan komma över. Men förvänta er inte att en Flash-sajt plötsligen kommer att börja placera sig bra i sökresultaten.

Det är lång tid kvar tills ni kommer att få höra någon som arbetar med sökmotoroptimering rekommendera flash som en framkomlig väg att skaffa sig positioner hos Google.