Google bevakar riksdagsvalet

Såg just, via Feber, att Google har gjort en specialsida med bevakning kring riksdagsvalet. Sajten består egentligen av tre typer av intresseindex som skapas efter hur mycket folk söke efter partiernas namn, partiledarnas namn, och vissa utvalda valfrågor.

Dessutom lyfter sajten, per automatik, in nyheter om partierna från Google News.

I kommentarerna på Feber ser man surmagade reaktioner på att Piratpartiet saknas och jag är helt säker på att Sverigedemokraterna och även Fi kommer ha väldiga invändningar mot att inte finnas med. Jag antar dock att Google har valt att enbart mäta riksdagspartierna.

Jag kan hålla med om att det kan bli se en smula underligt ut, särskilt som statistiken, och vi tar de partier som har det högsta intresseindexet (Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet) och jämför dem med  Piratpartiet och Sverigedemokraterna:

Det syns tydligt att intresset för Piratpartiet har gått ner dramatiskt under de senaste 12 månaderna, och att det förekommit väldigt många sökningar efter Sverigedemokraterna. Nu kan man visserligen invända att jag själv, och andra som har följt Sverigedemokraterna.de, står för väldigt många av de sökningarna, så de kanske i viss mån är självgenererande och inte avspeglar ett reellt intresse. Den sjunkande skalan för Piratpartiet är dock väldigt intressent.

Och precis när jag har skrivit klart det här inser jag att jag kanske borde ha skrivit det på Politik 2.0 istället…