Google ger sig in i hotellbokningsbranschen

Metasajter av alla slag, oavsett om det är rekommendationssajter, prisjämförelsesajter eller bokningssajter, har upplevt stor press från Google på sistone. Inte bara i sökresultaten, där Google varteftersom har lagt till tjänst efter tjänst som har konkurrerat med dem. Utan även genom att lansera direkt konkurrerande tjänster.

Jag har inte hört särskilt mycket om hurpass lyckat Google Flights är, eller hur  stor påverkan de har haft på de amerikanska metasajterna, men jag misstänker att det har varit rätt lyckat, eftersom Google nu går vidare och börjar visa hotelljämförelser direkt i sökresultaten:

 

Google Hotel Finder

Det vi ser här, är alltså Googles nya tjänst Google Hotel Finder, en tjänst som Google själva beskriver så här:

”Based on your search query, we think you are trying to find a hotel. Clicking in this box will show you results from providers that can fulfill your request. Google may be compensated by some of these providers.”

Väl inne i tjänsten är Googles eget hotellsök otroligt mycket smidigare än övriga hotelltjänster. Google utgår från en karta, olika typer av filtreringar som pris, stjärnor, användarbetyg och bekvämligheter samt en lista med olika sorteringsalternativ. Överst i listan finns de hotell som köpt sig en framhävd plats i tjänsten.

 

Klicka på ett hotell i listan till vänster och Google presenterar en sida med information aggregerad från hotellets egen information (genom Google+ och Google Places). Här visar Google även bilder och recensioner insamlade från sina användare samtidigt som de länkar till andra hotelljämförelsesajter.

Själva bokningen har, i de exempel som jag har klickat mig igenom, skett genom en mängd olika hotellbokningssajter, alltifrån Easytobook.com, Budgetplaces.com, Booking.com, Expedia.se, och då och så direkt genom hotellet. Åtminstone är det vad som står i den röda bokningsknappen, men det verkar främst vara kopplat till vilken aktör som har köpt in sig i tjänsten via Google Adwords. För klicket på knappen för att boka på Hotel Rival gick till deras sida i tjänsten ihotelier.com.

Ännu så länge ser det alltså ut som att Google finansierar tjänsten genom annonser i AdWords, men jag antar att spekulationerna går heta bland metasajterna inom hotellbranschen, om vilken av de stora tjänsterna som kommer att köpas av Google, och helt integreras i tjänsten.

En sak är säker: Googles eget intresse av att skapa den här typen av metasajter är stort. Och de är bra på det! Alla andra hotelljämförelsetjänster känns plötslig ganska så omoderna, för att inte tala om de rena affiliatetjänsterna.

Tipstack till Werner Töniste.