Google gillar inte köpta länkar

Google gillar inte köpta länkar, och planerar, enligt Matt Cutts, att införa ett nytt rapportverktyg där webmasters kan rapportera köpta länkar. Ett sätt att skvallra på sajter som köper och säljer länkar helt enkelt.

Bland den grupp av sajtägare som ägnar dig åt att köpa eller sälja länkar så har paranoian börjat bryta ut. För det är många som har insett att köpta länkar är det billigaste och enklaste sättet att skaffa sig fler inkommande länkar till sin sajt. Jag har någon enstaka gång både köpt och sålt länkar, även om jag föredrar att ägna mig åt väl planerade, relevanta länkbyten, eller att helt enkelt se till att de sajter jag administrerar har tillräckligt bra innehåll för att få länkar alldeles naturligt. För länkar är nödvändiga för att följa upp en väl utförd sökmotoroptimering, särskilt djuplänkar ner till viktiga undersidor på sajten.

Att Google har en principiellt negativ inställning till köpta länkar är inte konstigt. Dels tycker de av princip inte om att trejde part tjänar pengar på deras söktjänst (utan att de får del av kakan). Dels är just manipulerade länkar deras stora svaghet. Just den svaghet som har gjort att det idag finns gott om företag som lovar förbättrad synlighet på Google och åstadkommer den genom att nästan uteslutande arbeta med externa länkar.

Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. I kommentarerna till Matt Cutts blogginlägg, syns nästan uteslutande negativa reaktioner. Anledningen är förstås att länkar inte bara är det som får Google att fungera, utan även det som får webben att fungera. Länkar har köpts och sålts sedan de första kommerciella företagen började agera på webben. Först i form av banners och block med textannonser, sedemera som köpta länkar inuti block av text som är relaterad till målsajten, och hela tiden i form av länkar på sidor med rubriker som länkvänner eller samarbetspartners.

Den viktigaste frågan är förstås vad Google tänker göra med dessa inrapporterade köpta länkar. Nedgradera målsajten? Nedgradera sajten som har sålt länkarna? Bara strunta i att räkna med dessa länkar i placeringsalgoritmerna? Vad än svaret på detta är så stannar en av de första kommentarerna kvar i hjärnbarken:

Cool! I will quickly buy some links for my competitors on text link ads and then denounce him. Good idea, thanks Matt.

En av de första frågorna man brukar få som sökmotoroptimerare, när man har börjat lära känna en kund, är om de kan göra någonting för att knuffa ner en konkurrent som ligger bättre till i sökmotorerna. Alltså att omvänt mot vad alla mina råd handlar om, inte förbättra den egna positionen, utan istället försämra konkurrentens position. Och där, i Jeffreys enkla kommentar, ligger hela svagheten i ett system för att rapportera köpta länkar. Google kan inte, på något sätt förlita sig på att inte konkurrenter genast börjar utnyttja en sådan svaghet som detta skulle innebära.

Varje gång Matt Cutts råkar skriva om någonting riktigt kontroversiellt på sin blogg, så följer några dagar av vild aktivitet då han skriver om precis vad som helst för att sakta men säkert knuffa ner den kontroversiella texten från förstasidan. Den här gången höll jag på att missa hans bloggpost helt och hållet på grund av alla poster om bilder, ASK-reklam, Google-kartor för promenader och SEO-kändisar som ser ut som andra kändisar… Det, om något visar att Google jobbar algoritmiskt på verktyg för att upptäcka köpta länkar, men kanske inte förrän nu har tänkt igenom alla aspekter av det.