Google har problem med internationella sökfraser

Vi har under flera år levt i en värld där Google har haft en fungerande algoritm för att visa oss relevanta sökresultat från vår närmiljö även för internationella ord. Algoritmen har helt tydligt fungerat så, att en sajt som presenterar sig som svensk (genom språket på sajten och genom vilket språk den säger sig vara skriven på) och som främst är länkad från andra sajter som anses vara svenska har prioriterats i det svenska sökresultatet. I bedömningen har även andra faktorer, som vilken IP-adress servern har, och vilken toppdomän som används, vägts in. Helt säkert även vilken marknad, som sajten riktar in sig på, vilket kan anges i Google Webmastertools (för icke landsanknutna domäner).

Så är det inte längre. Sedan någon vecka verkar de gamla reglerna främst gälla de första 5-6 resultaten för internationella sökfraser där det inte går att göra någon regionell anknytning. Jag har sett skillnaderna under en dryg vecka, framför allt på den lika internationellt använda sökfrasen SEO, och jag kan även se vissa skillnader i varumärkesrelaterade sökningar, mao söfraser där många sajter från hela världen konkurrerar om sökutrymmet på alla möjliga olika språk. Disney är ett sådant exempel. På de tre förstaplatserna ligger svenska disney-sajter. Disney.com landar först på tredje plats och redan på andra sidan hittar vi spanska och japanska sökträffar.

Detta förstås otroligt besvärligt sökmotoroptimerare som arbetar med ord som bingo, poker, casino.

Jag har viss sympati med de som klagar som mest högljutt just nu. För i sökresultaten för Bingo hittar vi serbisk, kroatiska och bosniska sajter. Det är som om hela Balkan har flyttats till norden (eller tvärtom).

Surast ändå, borde väl ändå Bingo Remér vara, vars Wikipedia-sida är nerflyttad till tredje sidan…

Det är troligen en bugg från Googles sida. Vi borde inte se spanska, koreanska och thailändska sökresultat så högt upp som på andra sidan i det svenska sökresultatet för SEO. Att det finns en mängd engelska sökresultat är inte alls lika konstigt.

Men det är konstigt att en peruansk sajt placerar sig på andra sidan i det svenska sökresultatet för Renault.