Google indexerar nya sidor inom bara någon timme

Trots att jag har tagit en paus på mer än tre veckor från allt bloggande så plockade Google upp nya bloggposter på Nikke Index efter bara någon timme när jag väl kom igång igen. Jesper imponerades och jag också. Även om jag sedan tidigare har varit bortskämd med att nya sidor från just Lindqvist.com brukar synas efter bara någon dag, så blev jag inte så lite förvånad när både Jesper och Bernt hade sett bloggens förstasida i de sökresultat jag hänvisade till efter bara några timmar.

Matt Cutts rapporterar också om Googles nya snabbindexering och refererar en smula stöddigt till att han inte längre kan tänka sig en tid då det tar månader för nyhetshistorier att synas i sökresultaten (och länkar till en sökning på Mississippi bridge).

Nu är frågan bara om denna typ av färskhet kommer att ha någon inverkan på sökplaceringarna i stort. De exempel som jag hittills har fått fram visar främst att det är sajters eller bloggars förstasidor som har nyindexerats. Det verkar fortfarande ta ett par dagar innan själva bloggposten syns i sökresultaten.

Visserligen kan även detta ha stor inverkan på sökresultaten, eftersom en nyskriven sida om ett ämne ofta ger fler och bättre länkar än en gammal sida ur arkiven. Jag tror att en snippet från en bloggförstasida drar fler läsare in till den nya sidan/bloggposten, även om träffen först går via förstasidan. Och fler spontana och äkta djuplänkar är, som alla vet, fortfarande det säkraste sättet att nå bra positioner i sökresultaten.