Google Instant – ögonblickliga resultat

Om du är inloggad på Google och går till Google.com (följ länken eller gå till Google.se och klicka på Google in English) så kommer du att upptäcka att Google än en gång har vänt upp och ner på vårt sätt att söka och hitta saker. Sökresultaten förändras nu medan du skriver!

Om jag tidigare har påpekat vikten av att ha en bra representation på de sökförslag som Google ger medan du skriver, så förstår väl även de mest tveksamt inställda vikten av det nu när även sökresultatet förändras i den takt du skriver bokstäverna i sökrutan. Det ger kanske inte en ny dimension till sökmotoroptimering i sig, men det gör det ännu tydligare att sökmotoroptimering alls inte längre handlar om att jaga ett begränsat urval av sökord och se till att synas så bra som möjligt på dem. Nej nu handlar det definitivt om att äga, inte bara de vanligaste variationerna på sina centrala sökfraser, inte bara volymorden utan att ligga så bra till som möjligt så tidigt som möjligt i ordet den som söker skriver.

Det lär inte dröja innan den här nya funktionen kommer även till Google i Sverige, och även om jag misstänker att det kan dröja någon månad så visar detta tydligare än någonsin att PR och SEO kommer att bli än mer intimt knutna till varandra i framtiden. Se bara hur upphovsrättsindustrin kapitalt har misslyckats med att synas när man börjar söka efter ordet piracy:

Kan du inte se detta än på Google.com? Lugn! Det rullas ut till inloggade användare med ett Google-konto under de närmaste dagarna. Under tiden kan du läsa mer om Google Instant här. (Och jag lovar att det kommer att komma mycket mer i ämnet här på bloggen också.) Det kommer att dyka upp i den svenska versionen av Google också, och det marknadsförs med ord om snabbhet . På Googles sida om Google Instant finns en jämförelse där de genom att spekulera i att den vanliga sökningen sparar 2-5 sekunder, tillsammans (om alla över hela jorden använder Google Instant) kan spara 11 timmar i sekunden på det här nya sättet att söka.

Så här snabbt går det:

Jag tycker det är rätt modigt av Google. Det har inte hänt sådär jättemycket med sökresultatslistan på sistone (förutom att mer spam syns då) men om folk tröttnar på Googles sätt att försöka tänka åt oss kan denna typ av funktioner mycket väl vara det som öppnar dörren för andra sökmotorer på marknaden.

Stort tack till Simon Wall som var först att upptäcka det i min krets. (Annars had jag missat det i nylanseringen av Reco.se).

Magnus Bråth tror inte heller på att detta är döden för SEO – snarare tvärt om.