Google kan nu böja vanliga svenska ord

Google har sedan länge klarat av att koppla ihop olika former av vanliga engelska ord, t.ex. car och cars. Detta kallas stemming, och fungerar även vid böjdningar av verbformer. Det är ingen nyhet.

Det nya är att Google nu, sedan några veckor tillbaka klarar av att böja vanliga svenska ord.

Sälja och säljer

Den som söker t.ex. på [sälja ved] på Google kommer se att såväl ordet sälja som ordet säljer visas med fet stil i resultatlistorna. Detta gäller även vanlig ord som köpa – köper, bil – bilar, men har inte spritt sig till mer svårböjliga ord som skidanläggning eller webbyrå.

En god nyhet för svenska sajtägare

Detta är en mycket god nyhet för svenska sajtägare som vill synas högt i Googles sökresultat, eftersom man nu inte behöver försäkra sig om att få med alla upptänkliga böjningsformer av ord som besökare kan tänkas söka på.

Uppdatering i november 2006: Det har, med lite perspektiv visat sig att Google knappast gör någonting annat än jämför ord med en väldigt rå stemming-teknik som går ut på att de sista tre tecknen inte riktigt räknas. Idag är det inte många som tror att detta gäller för placeringarna i sökresultaten, utan bara används för att avgöra vilka termer som ska markeras med fet stil i Googles sökresultat. Men det var läckert när det uppträdde, och alls ine irrelevant. En väldigt stor procent av Googles användare har visat sig klicka just på ett ord i fetstil när de ska gå vidare från sökresultaten.