Google Maps-placering är gratis!

När jag är ute och håller föredrag och workshops om sökmotoroptimering och sökmotornärvaro så brukar jag alltid rekommendera företag att lägga in sitt företag i Google Maps. Det är en enkel process och det är helt gratis och ur synlighetsperspektiv är det helt lysande.

Kartan hjälper dig raskt att fylla upp en stor plats i Google-resultaten med ditt företagsnamn, din URL och en karta som pekar rakt på din adress.

Under de senaste dagarna har jag vid två tillfällen fått höra från kursdeltagare och åhörare att det skulle kosta pengar att placera sitt företag på Google Maps. Det gör det inte. Det är alldeles gratis. Vi har testat.

Ändå finns det företag som uppenbarligen lever på att sälja placeringar i Google maps. Idag tipsade Kreafons VD Lena Carlson om ett av dem, Maps Media Sverige som marknadsför tjänsten, dock utan priser, på www.mapsmedia.se:

Så ser hemsidan ut, och där finns åtminstone fyra konstigheter.

  1. Det går inte att hitta något företag med namnet Maps Media Sverige på AllaBolag.
  2. Telefonnumret går till säljbolaget Accentics som i sin tur är ett arbetsställe till företaget DMS-Dialogue Marketing & Strategy AB. Samma telefonnummer innehas av det företaget. DMS-Dialogue ägs i sin tur av Accentics LTD, ett bolag som på sajten accentics.com inte ger någon annan adress än en gatuadress i Malmö.
  3. Enligt sajten är man en Google Adwords Qualified Company men loggan är inte länkad till någon GAP-sida och det går inte att hitta Maps Media Sverige i listan på whoisaGAP.com.
  4. Maps Media Sverige länkar flitigt till ytterligare ett företag med namnet Stand Out Media AB, som inte heller går att hitta i AllaBolag men som även det har samma 0771-nummer. Även Stand Out Media AB har Adwords Qualified Company-loggan på sajten, men även där är den inbäddad utan att vara länkad till någon sida hos Google som visar att de verkligen är ett sådant företag. Där är loggan korrekt länkad, till Stand Out Medias danska huvudkonto (uppdatering mån 7 dec 2009).

En härva av bolag som knappast inger förtroende och ett erbjudande som bara verkar bestå av luft.

Jag har förstås ringt till 0771 444 880 där en telefonsvarare uppmanar kunderna att ha tålamod med sina pin-koder från Google och där man kan lämna ett meddelande. Jag har bett dem ringa upp, för jag är verkligen intresserad av den kreativa idén att sälja något som är gratis, men de har ännu inte ringt tillbaka. Någonting säger mig att de heller inte kommer att göra det.

Om man söker på företagsnamnet Accentics så inser man snabbt att Sydsvenskan (som alltmer framstår som Sveriges bästa tidning) har flera artiklar om företaget:

http://sydsvenskan.se/sok/?q=accentics&x=25&y=7

Med tanke på att Accentics VD har ett långt genmäle på Sydsvenskan så ser jag fram emot en kommentar om hur man egentligen tänker när man säljer dessa gratis placeringar på Google Maps.