Google Social Search har mer koll än du tror

Jag är ett Google-fan. Det vet ni, men jag sitter här och flämtar efter att ha upptäckt vilken otroligt grym koll Google numera har på vårt sociala nätverk. Via Google.com/s2/search/social/ ser jag vilken grym koll Google har på mig och mina sociala kontakter. (Du måste vara inloggad för att något ska hända på adressen.)

Jag inser att många har sett Social Sunday Web Crunch och letar efter mer info om Google Social Circle här. Den kommer jag håller fortfarande på med den. Vi gör den som ett liveinlägg tror jag nu när jag redan har satt igång.

Så vad är det vi ser när vi öppnar Google Social Circle? Jo tre olika sammanställningar över våra kontakter.

Först och främst en lista över våra direkta chat-kontakter. Sedan en lista över våra primära kontakter. Denna sammanställs via öppna, offentliga listor på respektive tjänst som vi listat i vår Google-profil. I tredje hand kommer en lång lista över våra andrahandskompisar. Det vill säga våra primära kontakters kontakter, som finns på samma tjänster som vi har listat i våra Google-profiler.

När jag gjorde inslaget i SSWCrunch var jag en smula chockad. Främst över omfattningen av de data Google visade mig, men nu när jag har hunnit smälta listan och analysera datat i det så känns det inte längre lika ruskigt faktiskt. Vi tar dem grupp för grupp.

Direct connections from your Google chat buddies and contacts (42)

Det här är alltså en del av mina chat-kontakter via Google Talk och de av mina vänner som jag har i adressboken i min GMail. Men inte alla. Bara de som också har en offentlig Google-profil. Vissa av dessa har inte listat så mycket i Google-profilen, som t.ex. min dotter Allis, den evigt smått Google-tveksamme Lars Iselid och Morris Packer.

Andra har listat mängder av tjänster och webbplatser i sin Google-profil. Dan Rasmussen och Niclas Strandh är två bra exempel på det. Niclas sammanställning i Social Circle ser väldigt närvarande (eller splittrad) ut faktiskt:

Det är egentligen först när man klickar på länken Show paths som man får en del av förklaringen. Den visar i princip ingenting annat än att Niclas via sin offentliga Google-profil länkar till ett gäng andra sajter som i sin tur länkar till en hejans massa andra sajter via hans bloggroll. Men många sajter blir det… och när jag tänker på saken så ses jag nog, av Google, som sekundärt förknippad med samtliga dessa sajter i och med att Niclas finns bland mina primära kontakter. Wow! Och här går vi och funderar över om Google förstår socialt länkbyggande…

Men vidare till nästa nivå där Google har hittat 318 av mina kontakter.

Direct connections from services listed on Google profile (318)

Detta är alltså direkta kontakter via de tjänster som jag har listat i min egen Google-profil (tjänster som Twitter, Jaiku, Bloggy, LinkedIn och alla de sajter som jag länkar till från profilen. Sammanlagt har Google här hittat 318 av mina kontakter, vilket även om det är en imponerande mängd kontakter faktiskt inte kommer i närheten av hela omfattningen av mitt sociala nätverk. Ändå blev jag smått chockad när jag fick syn på den.

Chocken har avtagit i och med att jag förstod att de som listas här faktiskt är mina offentliga kontakter. Jag har själv listat att jag är medlem på dessa nätverk och Google har enkelt kunnat plocka upp mina kompissidor på dem.

Den tredje delen då. Sekundära kontakter:

Secondary connections (3410) that are publicly associated with your direct connections

Det här är alltså människor som är publikt förknippade med mina olika primära kontakter. Ingenting hemligt över huvud taget och jag kan lätt ta reda på samma sak, men blir förstås ändå häpen över mängden namn i listningen.

Google har förstås förstått att vi undrar över hur alla dessa människor har hamnat i vår sekundära cirkel och har en förklaring som är typiskt beta:

Your direct connections are connected to more people via their own links and services. These links are your secondary connections. You can only change these relationships by adding or removing your direct connections. You can pick your friends, you can pick your nose, but you can’t pick your friends’ friends. 🙂

Learn more »

Så hur använder Google den här kunskapen?

Social Search – resultat från din bekantskapskrets

Det syns inte mycket av detta på Google.se ännu, men om du klickar på den där lilla länken Google.com in English en bit ner till höger på Google så ska du se att det händer saker.

Första gången jag såg ett sökresultat från Social Search var när jag i fredags ville kolla om min aforism hade spritt sig och eftersom jag sökte från adressraden i Google Chrome så hamnade jag på Googlecom. Längst ner visades detta:

När jag klickade på den blå länken så hamnade jag i Google Social Search och här inser jag nyttan av att ha en stor social krets. Nedan en social sökning på den väldigt nya och lika udda termen köttklister.

Nu är köttklister en väldigt begränsad fras, men lägg märke till vänsterkolumnen och inse hur den ser ut om jag istället söker efter anonymitet, FRA, Ipred eller någon annan fras.

Eller, anta att jag har sökmotoroptimeringshatten på mig och är ute efter att hitta sajter som drivs av folk som jag känner och som skriver om ett område där jag väldigt gärna skulle vilja ha länkar… För de av mina kollegor inom sökmotoroptimering som arbetar med socialt länkbyggande är Social Search rena jackpotten!

Integritetproblem?

Hand upp alla som tror att Google kommer att få ännu en integritetsdebatt på sig efter det här. Min hand vinkar ivrigt där uppåt tacknockarna. Men efter att ha tänkt igenom förutsättningarna är jag faktiskt inte själv särskilt skärrad. Hur känner du det? Kommentera gärna!