Google Trends – nyttigt verktyg för SEO

Jag har flera gånger ställts inför uppgiften att sökmotoroptimera en sida för termer som inte är så vanliga som sökbegrepp. Dessa jobb lämnar alltid något av en sur eftersmak. För det är oftast relativt lätt att åstakomma förstaplaceringa för dessa impopulära sökord eller sökfraser, men kunden blir sällan nöjd eftersom han/hon inte ser någon ökning i trafiken till sajten.

Visserligen kan man ju alltid hävda att den trafik som ändå kommer in på dessa impopulära sökbegrepp ju troligen är desto mer kvalificerad. Kunden som kommer in till elfirmans sajt efter att ha sökt på ett ord som trefasledare är ju troligen betydligt närmare ett köp än någon som har gjort en allmän sökning på ett mycket populärt sökord som sommar.

Igår släpptes Google Trends, ett efterlängtat verktyg som visar vad folk verkligen söker på, och när. Det är ännu inte helt användbart för särskilt många svenska sökbegrepp (och troligen är det därför det inte finns någon länk från Google.se), men förvånandsvärt många Svenska sökningar går faktiskt att spåra ändå.

Den här till exempel:

göran persson, fredrik reinfeldt, maud olofsson, Lars Leijonborg, göran hägglund

Den väcker många frågor, som varför det är så ohyggligt populärt att söka på Göran Persson i Västerås, och om inte Maud Olofsson, Lars Leijonborg och Göran Hägglund borde ta sig en funderare över hur det är med populariteten…

Jag tror att jag kommmer att kunna ha mycket kul med det här verktyget. Det enda jag saknar är siffror. Jag skulle verkligen vilja veta hur många sökningar det gjordes på cyklar i februari. Eller skidor i juli. Det är naturligtvis väldigt vettigt att kunna ställa dem i relation till varandra, men lite hårda siffror skulle inte ha skadat.