Google visar java-genererad kod i indexet

Under de senaste månaderna har Google släppt ut en ny variant av sin Google-bot på webben. Mat Cutts, chefen för Googles webspam-grupp, har kallat den Supplemental Googlebot på sin blogg, och många andra har diskuterat denna Google-bot som identifierar sig som en vanlig Mozilla-baserad webbläsare.

Nu när Googles nya infrastruktur (som har gått under namnet BigDaddy) har spritt sig till alla Googles datacenter, börjar spåren av den nya google-botens arbete bli synligt. Ett av dessa är att Google nu, för första gången, verkar presentera javascript-genererad kod i sitt index!!!

Samtidigt verkar det som om Google fortfarande tar hänsyn till den kod som inte är javascriptgenererad. Det är synd tycker jag.

Ett tydigt exempel får man om man söker på en sökfras som tidigare resulterade i en listning av cloakade title-texter (title-texter som för sajtbesökaren skrivs om via ett javascript på sidan). En sådan sökning är [Altus AB] från Google.se och avgränsad till svenska sidor.

Resultaten från G-knapp.se och från triggerphoto.se visade nu den omskrivna versionen av title-texten. Trots de placeras de lika högt upp i Googles listning som tidigare.

Fenomenet kräver ytterligare undersökningar. Jag kan fortfarande inte säga hur Google presenterar sidinnehåll som genereras med Javascript. Men lita på att jag kommer att leta efter det!