Googles inställning till länkhandel är en möjlighet

Urban Lindstedt är på SES i London och rapporterar i InternetWorld om SEO-branschens upprördhet över Googles uttalade inställning mot länkhandel. Jag tycker att det är rätt underhållande. Google har förstås aldrig gillat länkhandel. Inställningen är inte ny på något sätt. Det är bara den uttalade inställningen som är ny, och möjligheten att rapportera köpta länkar.

Men en bransch som inte bara sökmotoroptimeringar utan även kostnadsoptimerar har inte tid med långa projekt, och då är det lätt hänt att alltför stor emfas läggs på externa länkpaket. Och visst, jag har läst redogörelserna för hur sajter har gjort allt för att optimera on-site, och om hur det enda som återstår är större länkpaket. Men varje gång någon säger så brukar det visa sig att sajten är tajt optimerad mot ett bestämt antal nyckelord som antas vara de som ska driva trafik från sökmotorerna. Varje gång visar det sig att sajten består av precis det antal sidor som behövs för detta, och alltför sällan ser man en breddning av sajten mot fler söktermer eller användandet av metoder som en ökad redaktionell frekvens där nya sidor ger möjligheter till synlighet på ännu fler söktermer.

Visst. Länkarna behövs, och nu när Google har stängt dörren så får väl även de rena länkköparna börja anpassa sig till den ”nya verkligheten” som för övrigt är samma verklighet som alltid. Länkhandelns dagar är över. Se detta som en möjlighet istället som ett hinder. Nu börjar vi återigen närma oss sökmotoroptimering som ett kvalificerat område och inte bara som en handel med länkar. Och ja, länkar är nödvändiga fortfarande så nu börjar det bli dags att hitta på nya sätt att skaffa dem. Som en början kan man ju göra bra webbplatser med bra tjänster och bli duktigare på webb-PR. Bra produkter kommer alltid att bli omtalade, och det finns andra sätt att sprida budskapet än genom ”gratis trafik från Google”.

Jag börjar alltmer inse att det jag pratar om ligger väldigt långt ifrån det resten av branschen inbegriper i begreppet sökmotoroptimering. Det ligger faktiskt till och med fortfarande en bra bit ifrån vad jag gör själv. Men om vi vill bli bättre måste vi se framåt. För sökmotorerna kommer inte att försvinna och sökmotortrafiken kommer inte att bli mindre viktig.

Se även

Simon Sunden: Länkförbud skapar bitterhet bland SEO-folk