Googles Norden-chef Johan Kinnander varnar för oseriös sökmotorpositionering

Det är inte varje dag som man hör någonting annat än säljprat från Googles nordiska kontor. Men nu har Johan Kinander på Google Nordic tagit bladet från munnen om oseriös sökmotorpositionering i en intervju med Dagens Nyheter:

www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=511286. InterntWorld har tagit upp tråden och publicerar en intervju med såväl Johan Kinnander som Jajjas VD, Mattias Kellquist.

– I Norden har det handlat om att komma på hur sökföretagen jobbar och lura sökmotorerna att tro att hemsidorna är bättre än de är. Internationellt har sökoptimeringsföretagen hjälpt till med att bygga bra hemsidor, säger Johan Kinnander till DN.

Och det är ju detta det hela kokar ner till i slutänden. Ska en bra sökmotoroptimerare hjälpa kunden att utveckla sin sajt så att den blir begriplig för sökmotorerna och därmed för besökarna, eller ska man, som de svenska sökmotoroptimeringsföretagen har gjort, satsa allt på att försöka luras?

Jajjas borttappade kunder

Dagens Nyheter nämner i artikeln att över 500 av Jajja Communications kunder helt försvann ur Googles index tidigare i år. Siffran är ny för mig, men med tanke på den mängd dörrsajter som Jajja har gjort åt sina kunder och som samtliga listas via länkkatalogen Surfguiden.se, så är siffran på inget sätt förvånande. Dock, är det inte Jajjas kunders sajter som har slängts ut ur indexet, uta cirka 500 så kallade dörrsidor eller spegelsajter som Jajja har skapat som har slängts ut.

Metoden går ut på att oseriösa sökmotoroptimerare istället för att förbättra sökbarheten på kundernas sajter, skapar nya sajter vars enda syfte är att placeras högt i Googles index. Faktum är att det blott och enbart är Googles spindlar som släpps in till dessa sajter. Alla andra forslas automatiskt vidare till kundens riktiga sajt.

I en artikel i InternetWorld från idag förnekar Jajjas VD, Mattias Kellquist att Google har plockat bort sajterna. Han hävdar tvärtom att det är Jajja själva som har stängt ner sidorna eftersom man har bytt arbetsmetod. Detta att Jajja numera inte skulle arbeta med länkkataloger och skuggsidor är någonting de ständigt upprepar i tidningsintervjuer. Samtidigt fortsätter länksamlingen Surfguiden.se, att publicera nya skuggsajter skapade av Jajja Communications.

Surfguiden.se är en sajt som i sin tur har mängder med länkar från den länksamling som en anställd på Jajja driver, Katalogerna.se.

I slutet av november i fjol fick Jajja Communications skriva ned omsättningen för 2005 från 45 till 36 miljoner kronor. Det ska bli spännande att se var det slutliga resultatet hamnar.